FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napad u Buenos Airesu: Izrael kritizira sporazum s Iranom

Autor: rtom
JERUZALEM, 28. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Izrael je iznenađen potpisivanjem iransko-argentinskog sporazuma o osnutku neovisnog povjerenstva za istragu protužidovskog napada s 85 žrtava počinjenog 1994. u Buenos Airesu, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, dan nakon objave sporazuma.

"Iznenađeni smo. Očekujemo da nam Argentinci priopće pojedinosti jer u svakom slučaju to se pitanje izravno tiče Izraela", rekao je Yigal Palmor, glasnogovornik izraelskog MVP-a.

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner objavila je u nedjelju da je Buenos Aires s Teheranom potpisao sporazum "o osnutku povjerenstva u kojem će biti pet uglednih međunarodnih pravnika zaduženih utvrditi istinu. Nijedna od tih pet osoba ne smije biti državljanin dviju zemalja".

Argentinsko pravosuđe optužuje Teheran za umiješanost u atentat na udrugu Amia (Zajednička izraelsko-argentinska udruga) i traži izručenje osmero iranskih visokih dužnosnika, među kojima su sadašnji ministar obrane Ahmad Vahidi te bivši predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani.

Iran odbacuje svaku umiješanost u taj napad.

Izrael je kritizirao razgovore o tom pitanju što su ih dvije zemlje počele u jesen u Švicarskoj.

"Od početka smo upozoravali Argentinu da bude oprezna jer će Iran pokušati uvući je u klopku", rekao je Palmor.

Iran i Argentina objavili su u nedjelju vijest da su njihovi šefovi diplomacija potpisali sporazum.

Dvije godine prije napada na udrugu Amia eksplozija bombe pred izraelskim veleposlanstvom u Buenos Airesu usmrtila je 29 osoba, a 200 je bilo ranjenih. Argentina je i za taj napad optužila Iran,

Procjenjuje se da židovska zajednica u Argentini ima 300.000 pripadnika i najveća je u Latinskoj Americi.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙