FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA Izraelu: iransko nuklearno pitanje riješiti mirno

Autor: rtom
BEČ, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) rekla je izraelskom predsjedniku da Izrael nesuglasice s Iranom mora riješiti diplomatskim putem, a ne ratom, objavljeno je u petak iz ureda Yukiye Amana, direktora agencije.

Izrael, za koga se vjeruje da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, višekratno je prijetio mogućom vojnom akcijom ako diplomacija i sankcije ne spriječe Iran u razvoju nuklearnog oružja. Iran, koji trpi niz međunarodnih sankcija zbog svog programa obogaćivanja uranija, ponavlja da je njegov nuklearni program isključivo civilan.

Na sastanku s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskome zimovalištu Davosu Amano je rekao da je IAEA pojačala dijalog s Teheranom.

Amano je" jasno rekao da se agencija opredijelila za dijalog" i za to da se "pitanja s Iranom riješe diplomatskim sredstvima, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.

Analitičari ističu da bi bilo kakva vojna akcija protiv Irana raspršila sve izglede da ta zemlja dopusti međunarodnim inspektorima pristup svojim nuklearnim pogonima.

U pobjedničkom govoru u srijedu nakon parlamentarnih izbora premijer Benjamin Netanyahu je poručio da će sprječavanje Irana u razvoju nuklearnog oružja biti idući izazov nove vlade.

U priopćenju IAEA dodaje kako je Amano "naglasio važnost uspješne konferencije" o Bliskom istoku lišenom nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje. Ta se konferencija trebala održati lani no Sjedinjene Države objavile su da se odgađa ne navodeći razloge niti idući rok.

SAD i Izrael poručuju da je Bliski istok slobodan od nuklearnog oružja moguć tek kada se ostvari palestinsko-izraelski mir i spriječi iranski nuklearni program.

Iran i arapske države kritizirale su odgodu konferencije, a Teheran je optužio Washington da je odgodom zadao "ozbiljan udarac" Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙