FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće: Iran će 2014. biti sposoban za nuklearnu bombu

Autor: rtom
WASHINGTON, 14. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Iran bi do sredine 2014. mogao proizvesti dovoljno obogaćenog uranija za izradu jedne ili više nuklearnih bomba, ocjena je skupine američkih stručnjaka za neširenje nuklearnog oružja koja poziva Sjedinjene Države i njihove saveznike da pooštre sankcije Iranu prije nego se takav scenarij dogodi.

Predsjednik Barack Obama trebao bi jasno reći da će SAD vojnom akcijom spriječiti razvoj iranskog nuklearnog oružja, stoji u izvješću na 154 stranica koji bi trebalo biti objavljeno u ponedjeljak.

UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) redovito upozorava da bi iranski nuklearni program mogao biti krinka za razvoj nuklearnog oružja, a Iran to redovito niječe.

"Na temelju sadašnjeg stanja procjenjujemo da bi Iran mogao kritičnu sposobnost steći 2014.", navodi se u izvješću "Američka strategija neširenja oružja za promjenu na Bliskom istoku".

"Kritična sposobnost" je točka u kojoj će Iran proizvesti dovoljno obogaćenog uranija za izradu jedne ili više bomba bez saznanja Zapada ili znatno povećati broj centrifuga, a to će se dogoditi do sredine 2014., kaže David Albright, jedan od autora izvješća i predsjednik Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost.

Stručnjaci preporučuju SAD-u i njegovim saveznicima da pooštre embargo prije nego Iran dopre do te točke, jer jednom kada se to dogodi "bit će daleko teže zaustaviti program vojnom akcijom".

Američka vlada trebala bi objaviti da će uvesti "de facto međunarodni embargo na sva ulaganja i trgovinu s Iranom", ne bude li Teheran poštovao rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Iranskom vrhu treba poslati "kristalno jasnu" poruku da će ih američka vojna akcija spriječiti u nakani.

"Predsjednik mora jasno izjaviti da će vojnom snagom uništiti iranski nuklearni program", piše u izvješću.

Na stranicama koje govore o ratu u Siriji, ista skupina stručnjaka piše da bi američka vlada morala oporbi jasno naglasiti da mora surađivati s međunarodnom zajednicom i uništiti Assadove zalihe kemijskog oružja kada dođe na vlast nakon svrgavanja predsjednika Bashara al Assada.

Ako to ne učine nametnut će im se sankcije upravo u vrijeme kada će novoj vladi trebati pomoć da učvrsti vlast i razvije gospodarstvo, kažu stručnjaci.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙