FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Donosim pregled važnijih vijesti iz svijeta

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je upozorio Kongres da bi odbijanje podizanja granice američkog zaduživanja u veljači moglo zemlju gurnuti u gospodarski kaos. Na konferenciji za novinare Obama je rekao kako američko gospodarstvo čeka dobra godina ne bude li se u nj miješala washingtonska politika. Po njegovim riječima republikansko odbijanje podizanja granice zaduživanja odvelo bi SAD u nemogućnost otplate dugova, a onda američka vlada ne bi mogla osigurati prava iz sustava socijalne zaštite nekim starijim osobama, a gospodarstvo bi moglo otići u recesiju. Obama poručuje, a Forbes prenosi, kako je već pristao na brojna ograničenja potrošnje, a republikancima koji traže velik rez u potrošnji da bi pristali na podizanje granice zaduživanja, poručuje kako "neće uspjeti naplatiti pristanak da ne unište američko gospodarstvo".

NEW YORK - Više od pedeset zemalja zatražilo je u ponedjeljak od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da sirijskim vlastima pošalju signal tako što će Siriju prijaviti Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) koji goni ljude zbog genocida i ratnih zločina. U dosadašnjem 21-mjesečnom ustanku protiv režima sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada ubijeno je više od šezdeset tisuća ljudi. Ustanak je počeo mirnim prosvjedima, ali prerastao je u krvav rat jer su ga Asadove snage nasilno gušile. Obje su strane, piše Reuters, optužene za zločine, ali Ujedinjeni narodi tvrde da je vlast više kriva. I predstavnica UN-a za ljudska prava Navi Pillay zatražila je slanje Sirije pred ICC.

ALŽIR - Alžirci su zatvorili granicu s Malijem u kojemu je u tijeku francuska vojna intervencija, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Amar Belani. "Potvrđujem" informaciju o zatvaranju granica prema Maliju, rekao je Belani za France presse. "Obavijestili smo malijsku stranu o koracima koje smo poduzeli, a riječ je o zatvaranju granice", rekao je Belani za France presse nakon posjeta Alžiru malijskoga premijera Dianga Cissokoa. Alžirci, koji smatraju da održanje teritorijalnog integriteta Malija ne dolazi u pitanje, procjenjuju da je pribjegavanje sili u borbi protiv terorizma legitimno te da je "međunarodna potpora i suradnja na tom području čista potreba", rekao je Belani.

NEW YORK - Više desetaka tisuća civila pobjeglo je pred nastavkom sukoba u Maliju, osobito nakon francuskih zračnih napada na uporišta islamističkih pobunjenika u sjevernom dijelu države, izvijestili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi. "Oko 30.000 ljudi bilo je prisiljeno pobjeći pred sukobima u središnjem i sjevernom Maliju", rekao je novinarima glasnogovornik UN-a Eduardo del Buey. On je također kazao kako je ministarstvo unutarnjih poslova susjedne Mauritanije potvrdilo da više tisuće prognanih stiže iz Malija prema mauritanskoj granici te da nije zamijećen veći broj prognanika u smjeru prema Burkini Faso ili Nigeru. "Pred sukobima u Maliju od ožujka 2012. prognano je oko ukupno 230.000 ljudi", dodao je on.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙