FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SANTIAGO DE CHILE - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović stigao je u petak u Santiago de Chile na summit Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (EU-CELAC). Radni dio Milanovićeva programa u Santiagu počinje u petak na večer po lokalnom vremenu, sastankom s predsjednikom Čilea Sebastianom Pinerom, nakon čega će biti potpisan i Memorandum o razumijevanju dviju vlada. Tema skupa koji se otvara sutra jest: "Zajedništvo za održivi razvoj i promociju društveno i ekološki kvalitetnih ulaganja". Premijer Milanović bi se sudionicima skupa trebao obratiti u nedjelju, a nakon Summita posjetit će hrvatsku zajednicu u Punta Arenasu i tako privesti kraju četverodnevni boravak u Čileu.

BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u petak Sloveniju i Hrvatsku da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme. "Doista je potrebno što je prije moguće da obje strane, ponavljam obje strane, hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke", izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, odgovarajući na novinarsko pitanje ostaje li Europska komisija pri svom stajalištu da je Ljubljanska banka čisto bilateralno pitanje koje ne bi trebalo imati bilo kakav utjecaj na proces ratifikacije. Stano je dodao da "u ovom trenutku nije od pomoći bilo kakav potez, izjava ili ponašanje koje ne vodi prema uzajamno prihvatljivom rješenju za pitanje Ljubljanske banke".

ZAGREB - Prva presuda hrvatskog suda po kojoj Ljubljanska banka mora vratiti novac hrvatskom štediši samo je jedan u nizu postupaka koji se vode pred sudovima, rekla je u petak šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić i ponovila da je Zagreb spreman na dogovor s Ljubljanom. Hrvatski mediji prenijeli su u četvrtak odluku Općinskog suda u Zagrebu da slovenske banke Hrvatskoj moraju vratiti glavnicu od 51.074, 94 portugalskih eskudosa, danas vrijednih 254,76 eura, plus zatezne kamate, te 15.781 kunu sudskih troškova. Vijest o presudi koja je nepravomoćna i k tomu donešena još u srpnju, medijski je odjeknula jer bi mogla biti presedan za druge tužbe u pitanju Ljubljanske banke. Pusić, koja u Čileu sudjeluje na summitu Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba, ponovila je da je Hrvatska spremna povući tužbe ako sa Slovenijom riješi to pitanje dogovorom. "Mi smo opetovano rekli, a to potvrđujem i sada, da je hrvatska strana spremna povući slučajeve koji se vode pred hrvatskim sudovima, dakle punomoći bankama za te sudske postupke, ukoliko uspijemo sa slovenskom stranom dogovoriti alternativan način rješavanja problema", rekla je ministrica u Santiagu.

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je uvjeren da će njegova zemlja i Hrvatska do ljeta naći rješenje koje će osigurati nesmetani prolaz i slobodno putovanje kroz područje Neuma i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te kako će tome biti posvećen i sastanak ministara vanjskih poslova dvije zemlje koji se treba održati u veljači. "Nastavit ćemo tragati za najboljim modalitetima da BiH ne ostane 'odsječena', Hrvatska 'prepolovljena', a granica između dvije zemlje nedefinirana. Možemo to apsolvirati do ljeta ove godine", izjavio je Lagumdžija agenciji Fena.Podsjetio je kako se stručni timovi sastaju svaka tri mjeseca u Bruxellesu u sklopu trilaterale BiH-EU-Hrvatska.

SARAJEVO - Hrvatska će nakon očekivanog ulaska u EU u srpnju tijekom predstojećih sedam godina dobiti financijsku potporu vrijednu više od deset milijardi eura, najavio je britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey koristeći to kao primjer koji bi i bosanskohercegovačke političare trebao motivirati da napokon provedbu reforme koje se od njih očekuju i osiguraju svojoj zemlji barem status kandidata za članstvo u EU. U autorskom tekstu, kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz", britanski je veleposlanik upozorio političare u BiH kako im vrijeme istječe te kako zadaće koje su sami preuzeli moraju obaviti najkasnije tijekom proljeća ako žele do ljeta podnijeti aplikaciju za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

SARAJEVO - Ne bude li neočekivanih poteškoća prvi poslijeratni popis stanovništva u Bosni i Hercegovini provest će se u listopadu, a promatrački tim Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT) konačnu će procjenu o ispunjavanju potrebnih standarda za popis dati u svibnju, najavio je u petak u Sarajevu ravnatelj Agencije za statistiku BiH (BHAS) Zdenko Milinović. Popis stanovništva u BiH prvotno je planiran za travanj ove godine, no on je morao biti odgođen za šest mjeseci jer su promatrači EUROSTAT-a, koji su nadzirali probni popis proveden prošle godine, ukazali na potrebu niza tehničkih preinaka i prilagodbi europskim standardima. Vijeće ministara BiH prošlog je tjedna stoga usvojilo izmjene zakona o popisu usvojenog prošle godine i parlamentu kao novi termin predložilo razdoblje od 1. do 15. listopada.

BEČ - Agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) rekla je izraelskom predsjedniku da Izrael nesuglasice s Iranom mora riješiti diplomatskim putem, a ne ratom, objavljeno je u petak iz ureda Yukiye Amana, direktora agencije. Izrael, za koga se vjeruje da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, višekratno je prijetio mogućom vojnom akcijom ako diplomacija i sankcije ne spriječe Iran u razvoju nuklearnog oružja. Iran, koji trpi niz međunarodnih sankcija zbog svog programa obogaćivanja uranija, ponavlja da je njegov nuklearni program isključivo civilna. Na sastanku s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskome zimovalištu Davosu Amano je rekao da je IAEA pojačala dijalog s Teheranom.

PEKING - Kina i Japan odlučili su u petak smiriti tenzije u vezi s teritorijalnim sporom pa je vođa komunističke partije Xi Jinping rekao izaslaniku japanskoga premijera Shinza Abea da želi razvijati bilateralne odnose. Xi će razmisliti i o summitu s Abeom, rekao je novinarima izaslanik Natsuo Yamaguchi nakon sastanka s kineskim čelnikom. Yamaguchi je japanski zastupnik i čelnik manje stranke u japanskoj vladajućoj koaliciji. Sastali su se jer je Kina spor oko niza nenaseljenih otočića odlučila otvoriti pred Ujedinjenim narodima. Još se ne zna hoće li umiješanost UN-a povećati vjerojatnost da se spor riješi mirnim putem, ali otvaranje međunarodnoga pravnog postupka u ovome bi trenutku moglo smiriti strasti, ocijenio je Reuters. Otoci se na kineskome zovu Diaoju, a na japanskome Senkaku. Japan drži da se UN ne bi trebao miješati.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙