FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LJUBLJANA

U Bruxellesu sve više gube strpljenje zbog Slovenije i Hrvatske odnosno zbog toga što još nema dogovora o Ljubljanskoj banci i njenim hrvatskim štedišama, kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, objavio je u petak slovenski radio. "EU sve više gubi strpljenje" zato što još nema dogovora o Ljubljanskoj banci, navodi radio ilustrirajući to i izjavom europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea kako EU ne želi da "bilateralne mine" eksplodiraju tijekom pristupnog procesa te da je ova godina bitna u nastojanjima EU da sačuva kredibilitet procesa širenja. Pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u Sloveniji je zbog političke krize ponovno postalo jednom od istaknutih političkih tema, osobito uoči sastanka stručnjaka za Ljubljansku banku, najavljenog za idući tjedan u Ljubljani, te susreta koji će u Bruxellesu na marginama europskih ministara vanjskih poslova imati šefovi diplomacija Vesna Pusić i Karl Erjavec. Ministri vanjskih poslova dviju zemalja u Bruxellesu će idućeg tjedna pokušati naći "novi put za rješenje spora" oko Ljubljanske banke, no u Bruxellesu se "već neslužbeno govori o mogućnosti da u sporu kao posrednik nastupi Europska komisija, osobito ako Slovenija i Hrvatska spor ne bi riješile do proljeća", navodi slovenski radio.

PEKING

Japanski izaslanik za Peking izjavio je u petak, nakon sastanka s novim kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji stupa na dužnost u ožujku, kako vjeruje da se napetosti s Kinom oko skupine nenaseljenih otoka mogu riješiti. Natsuo Yamaguchi, čelnik stranke Novi Komeito koja je u japanskoj vladajućoj koaliciji, rekao je da će Japan razmotriti "širu sliku" u dijalogu kako bi se riješili teritorijalni sporovi s Kinom. On je kazao da nije izravno razgovarao o spornim otocima s Xijem. Također je rekao da je uručio Xiju pismo japanskog premijera Shinza Abea. Napetosti oko otoka, poznatih kao Senkaku u Japanu i Diaoyu u Kini, pojačale su se posljednjih mjeseci što je zaoštrilo bilateralne odnose između dviju zemalja.

PRAG

Česi su ponovno pozvani na birališta kako bi u petak i subotu u drugome krugu prvih izravnih predsjedničkih izbora odlučili koji će od dvojice proeuropskih kandidata, veteran ljevice Miloš Zeman ili ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, aristokrat s desnice, biti novi šef države. Rezultat se čini vrlo neizvjesnim pošto su dvojica natjecatelja u prvome krugu 11. i 12. siječnja bili gotovo izjednačeni: Zeman s 24,2 posto, a Schwarzenberg s 23,4 posto. Bez obzira tko pobijedi u subotu poslije podne, 10,5 milijunska Češka okrenut će novu stranicu odlaskom euroskeptika Vaclava Klausa kojemu dugi petogodišnji mandat istječe 7. ožujka.

LJUBLJANA

Još nije jasno hoće li se politička kriza u Sloveniji, jedna od najtežih do sada, okončati prijevremenim izborima već za par mjeseci ili će se stranke koje zahtijevaju smjenu premijera Janeza Janše uspjeti dogovoriti o novoj većini u parlamentu koja bi s dovoljno glasova Janšu prisilila na povlačenje, ocjenjuje slovenski tisak. Kako u komentaru navodi ljubljansko "Delo", Slovenija se našla u političkoj i socijalnoj krizi koja se produbljuje te zato treba stabilnu vladu s čvrstom parlamentarnom većinom, potporom javnosti i saveznicima jer u suprotnom nije moguće provesti reforme i temeljite promjene koje čekaju državu. "Političku krizu jednom će trebati okončati, ili novom vladom ili dogovorom o prijevremenim izborima, u suprotnom bi bijes javnosti protiv politike mogao izmaći kontroli", navodi list u komentaru. Tvrdnje premijera Janeza Janše da će njegova vlada i dalje raditi s punim ovlaštenjima iako više nema parlamentarne većine te da ostavka ne dolazi u obzir jer oni koji to traže nisu svjesni teških posljedica koje bi uslijedile, komentator mariborskog dnevnog lista "Večer" smatra nelogičnima, pa i "arogantnima".

SEGOU

Vladine snage napredovale su u petak do grada Homborija u sjevernom Maliju, oko 160 kilometara južno od uporišta islamističkih pobunjenika u Gaou nakon što su francuski zračni udari potisnuli militante. Izvori na terenu, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da je malijska vojska krenula dalje nakon što je preuzela kontrolu nad središnjim gradom Douentzom u ponedjeljak. "Zauzeli smo Douentzu i sada krećemo na druge gradove koje drže pobunjenici", rekao je za Reuters glasnogovornik ministarstva obrane Diaran Kone ne navodeći detalje. Gotovo dva tjedna francuski zrakoplovi bombardiraju položaje pobunjenika, vozila i skladišta u središnjem i sjevernom dijelu zemlje, dok se okupljaju kopnene snage afričkih vojnika kako bi pokrenule vojnu intevenciju uz potporu UN-a.

ATENA

Tri stotine grčkih specijalaca rastjeralo je štrajkaše koji su blokirali spremište podzemne željeznice Atene u znak prosvjeda protiv smanjenja plaća i štednje u Grčkoj, objavila je policija. Djelatnici podzemne željeznice već devet dana blokiraju promet u grčkom glavnom gradu, a većina radnika odlučila je nastaviti štrajk unatoč naredbi vlade da se vrate na posao. Štrajk je zahvatio je ostali javni prijevoz, autobuse, trolejbuse i tramvaje, paralizirajući gotovo čitavu Atenu. Manji sukobi izbili su pošto su specijalne snage upale u spremište gdje se okupilo oko 90 djelatnika. Deset radnika je uhićeno, a jedna je žena prebačena u bolnicu s manjim ozlijedama, objavili su neimenovani izvori. Riječ je o prvom takvom sukobu od stavljanja u pogon podzemne željeznice početkom 2000-ih godina.

KABUL

U samoubilačkom napadu automobilom-bombom na konvoj NATO-a u pokrajini Kapisi, sjeveroistočno od Kabula, smrtno je stradalo najmanje pet civila u petak, objavili su dužnosnici međunarodnih snaga u Afganistanu i afganistanske vlasti. Eksplozija je raznijela zid kuće u okrugu Tagab usmrtivši četiri osobe koje su se nalazile unutra, kao i jednog motociklista, dok je 15 osoba ranjeno, izjavio je šef policije pokrajine Abdul Džalil Šamal. Nijedan pripadnik ISAF-a nije ubijen ni ranjen, kazao je glasnogovornik snaga NATO-a.

PEKING

Bo Xilai, nekad političar u usponu, no kojega je zvijezda potamnjela zbog skandala i optužbi za korupciju, u ponedjeljak će izaći pred sud, piše u petak hongkonški dnevnik najavljujući suđenje kao finale drame koja je potresla Kinesku komunističku partiju. Bo, koji je bio kandidat za najvišu dužnost u Kini, u središtu je najvećeg skandala koji je u zadnja dva desetljeća pogodio tu zemlju pošto mu je supruga osuđena za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda. Suđenje će početi u ponedjeljak u južnome kineskom gradu Guiyangu i trajati tri dana, objavio je dnevnik Ta Kung Pao u internetskom izdanju.

MOSKVA

Više od 200 predstavnika snaga reda i gotovo 400 ustanika ubijeno je 2012. na ruskom Kavkazu u kojem se nalaze nestabilne republike poput Dagestana i Čečenije, objavile su u petak regionalne vlasti. Po riječima šefa regionalne podružnice ministarstva unutarnjih poslova Sergeja Čenčika, prošle je godine ubijeno 211 pripadnika snaga reda u toj zoni Sjevernog Kavkaza. Snage reda ubile su 391 ustanika među kojima njihovih zapovjednika, dodao je on. Osim toga, snage reda privele su 461 ustanika i suučesnika. Po podacima regionalne podružnice ministarstva unutarnjih poslova, do 40 ustaničkih skupina trenutno djeluje u Sjevernom Kavkazu, s približno 600 aktivnih članova.

FRANKFURT

Putnici koji putuju s njemačkih aerodroma Duesseldorfa i Koelna u petak su već drugi dan svjedoci poremećaja u prometu jer aerodromski zaštitari štrajkom traže veću plaću. Na tim je dvama aerodromima otkazano više od stotinu letova, a najveći njemački avioprijevoznik Lufthansa otkazao je 80 letova samo iz Duesseldorfa. Sindikat Verdi traži povišicu od 33 posto za tisuću zaštitara koji rade za privatna poduzeća na ta dva aerodroma. Riječ je o većini zaštitara u njemačkoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni Vestfaliji. Oni zarađuju 8,23 eura na sat, a zahtijevaju povišicu od 2,50 eura čime bi se ti radnici izvukli iz kategorije nisko plaćenih. Udruga zaštitarskih firmi BDSW taj je zahtjev opisala kao "sasvim pretjeran" i nudi povišicu od 9,22 posto.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙