FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LONDON

Da se danas održava referendum koji je obećao britanski premijer David Cameron, Britanci bi se odlučili izaći iz Europske unije, prema anketi koju je u petak objavio dnevni list The Times. Prema prvom istraživanju organiziranom nakon što je u srijedu objavljeno da bi do kraja 2017. trebao biti održan referendum o zadržavanju Velike Britanije u EU-u, 40 posto ispitanih bi se izjasnilo za izlazak, a 37 posto bi pristalo ostati u EU-u. Institut Populus, koji je za Times proveo anketu, zaključuje da je 53 posto Britanaca sklono izlasku iz EU, prema a 47 posto koji žele ostati. Pod pritiskom euroskeptika David Cameron se obvezao u srijedu da će do kraja 2017. organizirati referendum o zadržavanju Velike Britanije u EU-u.

SEUL

Sjeverna Koreja zaprijetila je u petak da će napasti Južnu Koreju ako se Seul pridruži sankcijama koje je ovog tjedna izglasalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. "Ako izdajice marionetskog režima u Južnoj Koreji izravno sudjeluju u takozvanim 'sankcijama' Ujedinjenih naroda, bit će poduzete stroge fizičke mjere odmazde", upozorio je sjevernokorejski odbor za mirno ujedinjenje domovine u priopćenju koje je objavila službena agencija KCNA. Sjeverna Koreja je najavila u četvrtak da će još neodređenog datuma izvesti novi nuklearni pokus odgovarajući na proširene sankcije UN-a, izglasane u utorak nakon lansiranja 12. prosinca rakete za koju Washington drži da je balistička. Sjevernokorejski odbor je ocijenio da te sankcije predstavljaju objavu rata. To bi bio treći sjevernokorejski nuklearni pokus nakon 2006. i 2009.

KAIRO

Kairski grafit "2011. Dolje Mubarak! 2012. Dolje vojna vlast! 2013. Dolje Muslimansko bratstvo!" sažima borbu, nade i razočarenja Egipćana koji u petak obilježavaju dvije godine od ustanka kojim su svrgnuli Hosnija Mubaraka u danas gospodarski slaboj i duboko razjedinjenoj zemlji. Veliki prosvjedni marš, ovaj put protiv slobodno i demokratski izabranog predsjednika zakazali su za petak do trga Tahrir protivnici Muhameda Mursija kojemu žele poručiti da su on i njegova stranka Muslimansko bratstvo iznevjerili ciljeve revolucije 25. siječnja. "To ne vidimo kao slavlje. Bit će to novi revolucionarni val koji će pokazati Bratstvu da oni nisu sami i da postoje i druge snage koje mogu ustati protiv njih", kaže Ahmed Maher, utemeljitelj "skupine 6. travnja" koja je pomogla organizirati revoluciju prije dvije godine putem društvenih mreža.

UJEDINJENI NARODI

Ujedinjeni narodi planiraju tijekom ove godine razmotriti znanstvenu valjanost tvrdnji Kine da je skupina spornih otoka u Istočnom kineskom moru dio njezina teritorija, iako Japan kaže da se svjetska organizacija ne treba u to uključivati. Napetost zbog nenaseljenih otoka - u neposrednoj blizini bogatih lovišta ribe i potencijalno velikih rezervi nafte i plina - rasplamsala se nakon što ih je u rujnu vlada u Tokiju kupila od privatnog japanskog vlasnika, što je izazvalo nasilne anti-japanske prosvjede diljem Kine i vojno odmjeravanje dviju zemalja. Tajvan također polaže pravo na otoke, poznate kao otočje Diaoyu u Kini, Senkaku u Japanu i Tiaoyutai u Tajvanu. Nije odmah jasno, hoće li uključenost UN-a povećati vjerojatnost da Kina i Japan spor riješe mirnim putem. No, pokretanje međunarodnopravnog postupka koji bi trebao rezultirati neutralnim znanstvenim mišljenjem, moglo za sada smanjiti temperaturu u svađi Pekinga i Tokija.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙