FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: može li Crobex preskočiti 1.900 bodova?

Autor: scvi
ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Nakon snažnog rasta cijena dionica na Zagrebačkoj burzi početkom godine, posljednjih dana trguje se opreznije a Crobex raste nešto sporije, pa je pitanje može li se danas probiti iznad razine od 1.990 bodova po prvi puta u zadnjih 15 mjeseci.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,54 posto, na 1.896 bodova, a Crobex10 0,59 posto, na 1.066 bodova.

Od početka godine tako je Crobex u plusu gotovo 9 posto, a Crobex10 za 9,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 11,5 milijuna kuna, što je otprilike 5,5 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 3,6 milijuna kuna i rastom cijene za 0,71 posto, na 218,56 kuna.

Veće dobitke ostvario je prehrambeni sektor. Tako je dionica Zvijezde poskupjela jučer gotovo 10 posto, Vupika nešto više od pet posto, Belja više od 4 posto, a Termes grupe 3,4 posto.

Znatno su ojačale i dionice Adrisa – cijena povlaštene skočila je 4,56 posto, a redovne 3,54 posto.

„Crobex raste već nekoliko tjedana, te je formiran uzlazni trend. No, teško je očekivati da će se samo pravocrtno penjati, stoga je moguće, s tehničkog aspekta, da u nekom trenutku nastupi konsolidacija. Ta konsolidacija ne mora nužno rezultirati znatnijim padom cijena dionica, već i rotacijom kapitala iz jednog u drugi sektor. U svakom slučaju, moja očekivanja u vezi domaćeg tržišta su i dalje pozitivna“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Kako su već neko vrijeme valuacije na domaćoj burzi vrlo niske, nije bilo pitanje hoće li doći do oporavka, nego kad će on nastupiti, napominje Vorkapić.

„Poznato je da burza obično reagira pola godine prije oporavka gospodarstva. Pred nama je i ulazak u Europsku uniju. Uostalom, brojne domaće kompanije posluju dobro, i nema razloga da im dionice ne vrijede više. Očito je i da ne nedostaje niti novca za ulaganje, s obzirom da štednja u bankama konstantno raste, pa je moguće da nastavi rasti i obujam trgovanja na burzi“, smatra Vorkapić.

Kako dodaje, i na inozemnim burzama moguća je konsolidacija, budući je tehnološki lider Apple razočarao poslovnim rezultatima ostvarenim u zadnjem lanjskom tromjesečju, no tržišta su i dalje u pozitivnom trendu.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 porastao šesti dan zaredom, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Googlea i IBM-a, no uspon indeksa mogao bi biti prekinut jer je nakon zatvaranja tržišta Apple razočarao svojim financijskim izvješćem.

Dow Jones porastao je 0,47 posto, na 13.779 bodova, a S&P 500 indeks 0,15 posto, na 1.494 boda, što su nove najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,33 posto, na 3.153 boda.

Na pojedinim azijskim burzama jutros su indeksi blago porasli, što se zahvaljuje novim naznakama oporavka kineskog gospodarstva, no dionice tehnoloških kompanija pod snažnim su pritiskom zbog slabih poslovnih rezultata Applea.

Na europskim burzama najvažniji indeksi blago su jutros oslabili.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙