FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti oko dobiti europskih tvrtki zakočile rast europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su se oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, uz dobitnike u rudarskom sektoru, dok se dio ulagača odlučio na dobitonosne prodaje zbog zabrinutosti u vezi poslovnih rezultata europskih tvrtki.

Londonski Ftse indeks pritom je bio na najvećem dobitku, od gotovo 0,6 posto, dosegnuvši 6.168 bodova, dok je na manjem dobitku, od 0,14 posto, bio pariški CAC, popevši se na 3.749 bodova. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je pak za 0,16 posto, na 7.723 boda.

Najveći dobitnici bile su rudarske dionice, kojima su podršku pružili snažni podaci o kineskom gospodarskom rastu. Tržišta su ih nestrpljivo očekivala kako bi stekla bolji uvid u zamah drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Kineski je rast ubrzao u četvrtom tromjesečju na 7,9 posto na godišnjoj razini, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg državnog zavoda za statistiku. Dionice pripadnika rudarskog sektora stoga su u prosjeku ojačale 0,4 posto.

Neki ulagači bili su pak skloniji dobitonosnim prodajama pred početak sezone objave rezultata poslovanja europskih kompanija koja započinje idući tjedan.

Sezona će biti u fokusu ulagača radi novih smjernica a očekuje se da će europske tvrtke zabilježiti u četvrtom tromjesečju pad dobiti u prosjeku od jedan posto na godišnjoj razini, nasuprot procijenjenih 2,1 posto za američke kompanije, pokazuju podaci Thomson Reuters StarMinea.

"Nastavlja se rast vrijednosti dionica, započet u studenom, ali slabijim tempom", kazao je Stewart Richardson, glavni valutni ulagač u tvrtki RMG.

Od pojedinačnih dobitnika izdvajala se danas dionica francuskog proizvođača automobila Renaulta, koja je ojačala 2,7 posto nakon što je obećao povratak rastu prodaje u ovoj godini.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 2,86 posto, završivši ovotjedno poslovanje na 10.913 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙