FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast kineske proizvodnje u siječnju najbrži u dvije godine - HSBC

Autor: mpuk
PEKING, 24. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Aktivnosti u kineskoj industriji porasle su u siječnju najbržim tempom u dvije godine, objavio je u četvrtak HSBC, protumačivši to kao najnoviju potvrdu oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za kineski industrijski sektor porastao je u siječnju na 51,9 bodova, s revidiranih 51,5 bodova u prosincu. To je njegova najviša vrijednost u 24 mjeseca.

Indeks sastavlja britanska kompanija za prikupljanje i obradu informacija Markit a objavljuje banka HSBC. Mjeri razinu aktivnosti u proizvodnom sektoru i pozorno je praćen barometar zdravlja gospodarstva. Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad.

Kineski je industrijski sektor ponovo počeo bilježiti rast tek u studenom prošle godine, nakon 12 uzastopnih mjeseci pada aktivnosti.

HSBC-ov ekonomist Qu Hongbin baziran u Hong Kongu ističe da je poboljšanje domaće potražnje potaknulo kineske proizvođače da povećaju proizvodnju usprkos nastavljenoj slabosti inozemnih tržišta.

"Zahvaljujući kontinuiranom rastu novih poslova, proizvođači su ubrzali proizvodnju dodatnim zapošljavanjem i nabavama", rekao je.

"Unatoč još uvijek slaboj inozemnoj potražnji, kineski će oporavak u narednim mjesecima vjerojatno ojačati zahvaljujući obnovi zaliha u domaćim poduzećima", dodao je Hongbin.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙