FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka očekuje slabašan rast gospodarstva u ovoj godini

Autor: gple
BERLIN, 16. siječnja 2013. (Hina) - Njemačka je u srijedu više nego prepolovila procjenu ovogodišnjeg gospodarskog rasta zbog dužničke krize u eurozoni ali za 2014. najavljuje solidan oporavak.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti za 0,4 posto, kazao je ministar gospodarstva Philipp Roesler.

Time je oštro snižena dosadašnja prognoza prema kojoj je najveće europsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo porasti za 1,0 posto.

U 2014. rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto, dodao je Roesler.

"Ima i te kako razloga za samopouzdanje", naglasio je njemački ministar gospodarstva u službenom priopćenju objavljenom povodom vladinih godišnjih prognoza za gospodarstvo.

"Smatramo da će slaba faza u ovoj zimi biti prevladana u ostatku godine i da će se naše gospodarstvo oporaviti", dodao je ministar.

Njemačka se donedavno bolje nosila s krizom od većine dugovima pritisnutih partnera u eurozoni da bi krajem prošle godine njezino gospodarstvo naglo usporilo.

Jučer objavljeni podaci pokazali su da su prošle godine gospodarske aktivnosti porasle samo 0,7 posto, nakon sjajne 2011. kada je BDP poskočio čitavih tri posto.

Ministar očekuje da će četvrto tromjesečje 2012. označiti najnižu točku u gospodarskom ciklusu ali nije želi odgovarati na pitanja o tome hoće li Njemačka možda tehnički kliznuti u recesiju, odnosno zabilježiti pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

U četvrtom tromjesečju gospodarstvo se sudeći prema većini pokazatelja naglo smanjilo, za službeno procijenjenih 0,5 posto.

"Svi početni pokazatelji kojima raspolažemo apsolutno su pozitivni", kazao je Roesler, potkrepljujući ocjenu o vjerojatnom oporavku podacima o industrijskim narudžbama i o poslovnoj klimi.

"Tijekom 2013. rast bi trebao znatno ubrzati. Glavni će pokretač biti domaća potražnja", dodao je.

U prognozama o stanju na tržištu rada ministar je procijenio da će u ovoj godini broj nezaposlenih porasti za oko 60 tisuća u odnosu na 2012., što znači da će nezaposlenost ostati gotovo na prošlogodišnjoj razini.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙