FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZADAR - Ministar obrane Ante Kotromanović, nakon današnje svečane akademije u povodu 20. godišnjice operacije "Maslenica '93", izrazio je zadovoljstvo što je na svečanosti bio i general Ante Gotovina, jedan od zapovjednika te operacije koji, kako je rekao, kao slobodan čovjek može biti na čelu svih nas kao i '93. godine. "Drago mi je da smo danas svi skupa ovdje i drago mi je da je general Gotovina tu kao slobodan čovjek koji može biti na čelu svih nas kao i '93. godine", rekao je novinarima ministar Kotromanović nakon svečane akademije održane danas u Zadru u povodu obilježavanja Maslenice. General Gotovina, na pitanje novinara kako je doživio poruke državnih čelnika na današnjoj svečanoj akademiji u Zadru, odgovorio je da su mu se svidjeli njihovi govori jer su, kako se rekao, "usmjereni k budućnosti".

ZAGREB - Saborski Odbor za financije većinom je glasova danas podupro prijedlog novog načina oporezivanja motornih vozila, koji će uzimati u obzir vrijednost automobila i emisiju ugljičnog dioksida, uz protivljenje HDZ-ovaca, koji upozoravaju da je riječ o novoj praksi, u kojoj se trošarine obračunavaju na cijenu automobila u kojoj je već uračunat PDV. "Uvodimo novi porez na porez, što nije uobičajeno, i na mala vrata povećavamo stopu PDV-a na nove i rabljene automobile", ustvrdio je Šuker, na što mu je pomoćnik ministra financija Branko Šegon objasnio da je riječ o uobičajenoj praksi u mnogim europskim zemljama. Šegon je odbio amandman Hrvatske gospodarske komore, koja je predlagala da se zakonom jasno propiše izuzimanje pogrebnih vozila iz novog poreza. Kazao je kako je taj izuzetak već u zakonu i kako je jasan, budući da je riječ o oporezivanju vozila namijenjenih prijevozu osoba, dok pogrebna vozila imaju gospodarsku namjenu.

VUKOVAR - Učenici Tehničke škole Nikole Tesle, koji zbog spore obnove školske zgrade odlukom Vijeća roditelja u toj školi nastavu ne pohađaju od početka drugog pologodišta, od sutra će ponovno u školske klupe, i to u vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke, dogovorili su se večeras roditelji učenika i ravnatelj te škole Đorđe Lukić na sastanku na kojem je bio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Ministar Jovanović rekao je novinarima nakon sastanka kako je sretan i zadovoljan što je rješenje pronađeno i što će učenici sljedećih mjesec dana nastavu pohađati na Veleučilištu. "Ima tu i simbolike, Tesla i Ružička zajedno", rekao je, dodajući kako su na Veleučilištu sjajni uvjeti za pohađanje nastave, čime bi učenici trebali biti zadovoljni.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas u zgradi Gradske uprave banjolučkog biskupa i predsjednika Biskupske konferencije BiH Franju Komaricu s kojim je razgovarao o položaju Hrvata u BiH i problemima s kojima se oni svakodnevno susreću. Biskup Komarica zahvalio je gradonačelniku na otvorenosti prema problemima bosanskohercegovačkih Hrvata, na posjetima podrške Ceru, Plehanu, Bijelom Brdu i Banjoj Luci, te posebno na tome što, kako je rekao, nikada nije prekrižio ni zaboravio sunarodnjake. Prvi čovjek zagrebačke izvršne vlasti, naglasio je Komarica, svakim dolaskom i susretom oko sebe sije "nove nade i nove optimizme", priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. Komarica je posjetio Bandića nakon njihova jutrošnjeg prisustvovanja svečanosti otvaranja 53. teološkog pastoralnog tjedna u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati.

KARLOVAC - Kroz Karlovac su poslijepodne protekli maksimalni vodostaji svih četiriju rijeka jer je vodostaj Kupe u 15 sati bio 784 centimetara, a u 16 sati centimetar niži, rekla je za Hinu voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak. To znači, naglasila je, da se voda kod Banijanskoga mosta u Karlovcu od 20. siječnja u 20 sati, kada je vodostaj bio 13 centimetara, do 22. siječnja u 15 sati digla čak za 771 centimetar, što je zaista puno i naglo, rekla je Željeznjak. Budući da je u Karlovcu danas mnogo kuća s poplavljenim podrumima i okućnicama, ali i onih do kojih se može samo čamcima, u obilazak terena čamcima, zajedno s interventnim službama, krenuo je i gradonačelnik Damir Jelić. S terena je pozvao županiju, Hrvatske vode i Vladu RH da redefiniraju sustav obrane od poplava i završe gradnju planiranih protupoplavnih objekata jer se prečesto ponavlja izlijevanje rijeka.

ZAGREB - Zbog iznimno velikih dotoka rijeka na području Like, radnici Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj) poduzimaju sve potrebne mjere, a ispuštanjem cjelokupnog dotoka rijeke Like i zadržavanjem niže kote u akumulaciji Kruščica kontrolira se stanje u uzvodnom dijelu toka, te se od poplave štiti šire područje grada Gospića, izvijestio je danas HEP. Navodi da je dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščicu 560 m3/s (prostornih metara u sekundi) te je trenutačna visina akumulacije na koti 550,88 mnm (metara nadmorske visine), što je oko tri metra niže od maksimalne radne kote (554,00 mnm). Kroz rad agregata HE Sklope i preljev prema Kosinju ispušta se 590 m3/s. Ispuštanjem cjelokupnog dotoka rijeke Like i zadržavanjem niže kote u akumulaciji Kruščici kontrolira se stanje u uzvodnom dijelu toka, te se od poplave štiti šire područje grada Gospića, navodi HEP.

ZAGREB - Hrvatska zajednica županija (HZŽ) sutra će poslati dopis Ministarstvu zdravlja i svim županijama s prijedlogom odgode odluke o sanaciji županijskih bolnica jer, ističu, s tim u vezi ima mnogih nejasnoća i otvorenih pitanja, odlučeno je danas na sjednici Zajednice. Zakon o sanaciji javnih ustanova stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a po njemu postupak sanacije županijskih bolnica pokreće županija kao osnivač javne ustanove. Ako županija, kao osnivač ili suosnivač bolnice, ne može pokriti nastale gubitke ili ispunjavati novčane obveze u zakonom utvrđenim rokovima, obvezna je odlukom pozvati vladu na provođenje sanacije. Po zakonu, županijske skupštine svoju odluku o tome hoće li pokrenuti sanaciju trebaju dostaviti Ministarstvu zdravlja do 31. siječnja.

KARLOVAC - Na Županijskome sudu u Karlovcu na suđenju Josipu Gavriću zbog ubojstva Dražete Dražetića u ožujku prošle godine, nakon sastanka temeljnog ogranka HDZ-a u Cerovcu Vukmanićkom, danas su svjedočili Joso Gavrić, otac okrivljenika, i dr. Ivan Frketić iz Hitne kirurške ambulante karlovačke Opće bolnice. Po svjedočenju Jose Gavrića, najprije su Franjo Pinušić i Dražeta Dražetić napali njega, a u pomoć mu je priskočio sin Josip, koji je jednom rukom odgurnuo Dražetu, a drugom oca. Kako je Dražeta pao, više se nije digao, a prvi mu je u pomoć priskočio Josip, rekao je Joso Gavrić, po čijem svjedočenju Dražeta nije zadobio ozljede udarcem pivske boce. Na prvom ročištu u studenome lani Franjo Pinušić posvjedočio je da je on stao između zavađenih a da je Josip pivskom bocom udario Dražetu i nanio mu smrtonosne ozljede.

ZAGREB - Ratni načelnik sektora specijalne policije Željko Sačić izjavio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je čuo tko je nakon akcije "Oluja" 1995. ubio civile u selu Grubori ali to ne može reći jer nema dokaze. Sačić, koji je u odvojenom postupku osumnjičen jer nije poduzeo ništa kako bi spriječio taj zločin ni kaznio počinitelje, na suđenju zapovjednicima grupa specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini rekao je da on nije donio zapovijed o toj akciji nazvanoj "Knin 95", već Ured predsjednika Republike. Cilj te akcije, kazao je, bila je provjera terena kojim je trebao proći "Vlak slobode", a u nju je uključena Atiteroristička jedinica Lučko, čijoj se dvojici pripadnika sudi zbog ubojstva šestero starijih srpskih civila i paleži kuća u selu Grubori pokraj Knina 25. kolovoza 1995. Sačić tvrdi da akcija nema veze s akcijom "Oluja obruč" na koju se odnosi njegova zapovijed, usmjerena na "neutralizaciju" zaostalih neprijateljskih skupina nakon "Oluje", u kojoj se ne spominje ATJ Lučko.

ZAGREB - Gotovo polovina kabineta Ive Sanadera, prvog premijera optuženog za korupciju, u veljači bi na poziv obrane trebalo svjedočiti na suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, čija se ilegalna zarada, tvrdi tužiteljstvo, većim dijelom slijevala u HDZ-ov crni fond. Uz čak devet Sanaderovih ministara, od kojih su neki na suđenju već ispitani na prijedlog USKOK-a, na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti i dvojica bivših čelnika Hrvatskog sabora, Luka Bebić i Vladimir Šeks, te HDZ-ovi parlamentarci i prijatelji bivšeg premijera Mario Zubović, Petar Selem i Jerko Rošin. Sezonu svjedočenja zvučnih HDZ-ovih imena 4. veljače trebali bi otvoriti Luka Bebić i bivši ministar zdravstva Darko Milinović, dan kasnije na sud su pozvani Mario Zubović i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, a 11. veljače Petar Selem i Sanaderov ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

ZAGREB - Novinarka Jasna Babić pritvorena je danas u Remetincu jer se nije odazvala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak, zvan Dikan. Novinarku Babić policija je uhitila danas oko podneva, nakon čega ju je privela u zatvor. Pritvaranje je naložio Općinski kazneni sud još 28. studenoga prošle godine, a po riječima glasnogovornika tog suda Dražena Kevrića, odluka je donesena jer se novinarka nije odazvala pozivima na 16 rasprava. "Novinarka nije podigla niti jedan poziv, a nisu uspjela ni tri naloga policiji da je se dovede na raspravu pa je donesena odluka o pritvaranju zbog izbjegavanja dolaska na sud", izjavio je za Hinu Kevrić i ustvrdio kako se sud na pritvor kao "krajnju mjeru" odlučio tek pošto nekoliko puta nisu uspjele "blaže mjere osiguranja nazočnosti tužene na raspravi".

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je da se na slobodu hitno pusti novinarku Jasnu Babić, pritvorenu danas u Remetincu, te ističe da se radi o jedinstvenom slučaju određivanja višednevnog pritvora nekom novinaru u Hrvatskoj zbog neodazivanja na sudsku raspravu. "Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije ni sazvana", navodi HND u priopćenju. Šokiran pritvorom koji je Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio Jasni Babić, HND nedopustivim ocjenjuje da ona "čami u Remetincu" čekajući sazivanje sudske rasprave. U priopćenju se upozorava i na to da su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novčanih kazni koje omogućava novi Kazneni zakon.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud sutra će objaviti prihvaća li novu optužnicu protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Ive Bačića kojega se, nakon afere "kamioni" tereti da je od tvrtke kojoj je namjestio javni natječaj za obnovu vojarne vrijedan 4,45 milijuna kuna kao mito primio kuhinju vrijednu 52 tisuće kuna. USKOK je 53-godišnjeg Bačića optužio da je kao pomoćnik ministra obrane Berislava Rončevića, zadužen za nabavu, po hitnom postupku proveo natječaj na koji je pozvao tvrtke s većim ponudama od tvrtke s kojom se dogovorio da mu nakon dobivanja posla zauzvrat kupi kuhinju po njegovu izboru. Bačić je u istrazi odbacio navode optužnice o čijoj je osnovanosti iza zatvorenih vrata danas odlučivalo optužno vijeće suca Tomislava Juriše.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙