FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru uoči ECB-ovog sastanka

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 9. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima pred sutrašnje zasjedanje Europske središnje banke (ECB) na kojem se ne očekuju promjene kamatnih stopa.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3044 dolara.

Jedinstvena europska valuta ojačala je pak prema jenu za 0,4 posto, na 114,26 jena.

I dolar je ojačao prema jenu, i to za 0,8 posto, te se njime trgovalo po 87,73 jena. Time je odskočio s ranije zabilježene najniže razine u posljednjih gotovo tjedan dana od 86,81 jen.

Analitičari očekuju da će ECB zadržati postojeće ključne kamatne stope u četvrtak na prvom ovogodišnjem sastanku, premda su neki ulagači i ekonomisti mišljenja da će ih središnja banka ove godine ipak smanjiti.

Očekivanja nepromijenjenih kamatnih stopa na predstojećem sastanku vjerojatno će pružati podršku euru, napominju analitičari.

Na ruku jedinstvenoj valuti danas nisu išli najnoviji pokazatelji iz njemačke industrije, koji su pokazali slabašan rast proizvodnje od svega 0,2 posto u studenome prema mjesecu ranije.

Dolar je poskočio prema jenu i time se ponovo približio nedavno dosegnutoj najvišoj razini u protekle dvije i pol godine, budući da su se neki ulagači odlučili na prodaje jena zbog očekivanja popuštanja monetarne politike u Japanu.

Ozračje spram japanske valute prilično je promjenjivo s obzirom da se bliži zasjedanje središnje banke, koje je zakazano za 21. i 22. siječnja. Očekivanja da će nova japanska vlada zagovarati drastičnije monetarne poticaje dovela su do izrazitijeg slabljenja jena u proteklim mjesecima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙