FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blago smanjene devizne rezerve Švicarske narodne banke

Autor: vmom
ZUERICH, 7. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Devizne rezerve u Švicarskoj narodnoj banci (SNB) u prosincu su treći mjesec zaredom blago smanjene u usporedbi s prethodnim mjesecom, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci središnje banke te alpske države.

Franak se u tome razdoblju zadržao iznad minimalnih 1,2 franaka za euro, koji je SNB utvrdila u rujnu 2011. godine, želeći ograničiti uzlet franka zbog pojačanog priljeva kapitala u uvjetima nepopustljive dužničke krize u eurozoni.

Tako je SNB krajem prosinca 2012. godine u stranim valutama držao rezerve u protuvrijednosti 427,171 milijarde švicarskih franaka, u usporedbi s revidiranom visinom rezervi za studeni od 427,378 milijardi franaka, pokazali su preliminarni podaci SNB-a, izračunati u skladu sa standardima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Podaci SNB-a o deviznim rezervama u fokusu su ulagača koji nastoje dobiti što bolji uvid u iznose koje središnja banka koristi kako bi obranila minimalni tečaj franka. S vremena na vrijeme SNB je bio primoran intervenirati golemim iznosima kako bi branio fiksirani tečaj, s obzirom na povećani interes ulagača za frankom, koji smatraju sigurnim utočištem za svoj kapital u nestabilnom gospodarskom okruženju u uvjetima duboke krize u eurozoni.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙