FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina na europskim burzama pred novu sezonu poslovnih izvješća u SAD-u

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su oscilirali između negativnog i pozitivnog područja u opreznoj trgovini pred početak nove sezone objave poslovnih rezultata kompanija u SAD-u.

Londonski Ftse indeks ojačao je u takvim okolnostima za 0,06 posto, na 6.068 bodova. U sličnom postotku na gubitku je pak bio frankfurtski DAX indeks, skliznuvši na 7.727 bodova, dok je u nešto većem plusu bio pariški CAC indeks, ojačavši gotovo 0,4 posto, na 3.717 bodova.

Najveći dobitnik bio je sektor telekoma. Indeks STOXX 600 europskih telekom kompanija uvećan je jedan posto, poduprt jačanjem dionice tk-operatera Vodafonea. Povod njihovu skoku bile su špekulacije da bi američka tvrtka Verizon mogla kupiti udio Vodafonea u tvrtki Verizon Wireless.

Pod pritiskom su pak bile dionice rudarskih tvrtki, uoči objave najnovijih pokazatelja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala, koji su na rasporedu u ovom i idućem tjednu, uključujući podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) u četvrtom tromjesečju.

Ulagače na oprez također navodi novi val objave poslovnih izvješća američkih kompanija za četvrto tromjesečje, koju tradicionalno otvara div industrije aluminija Alcoa.

Što se tiče gospodarstva eurozone, najnovije vijesti bile su mješovite. Dok nezaposlenost u eurozoni nezaustavljivo raste i u studenom je dosegnula novu rekordnu razinu od 11,8 posto, tračak nade ulagačima ulio je najnoviji podatak o poboljšanju gospodarske klime u 17-članom bloku u prosincu.

Pojedini dionički stratezi ne iskazuju ipak preveliki optimizam za prvo ovogodišnje tromjesečje, očekujući u najboljem slučaju vrlo slabašan rast europskih burzi zbog, kako kažu, političkih i gospodarskih neizvjesnosti. Stratezi u Goldman Sachsu očekuju da će nepopustljive brige u vezi američkog duga i dužničke krize u eurozoni ograničiti dobitke na europskim burzama u prvom tromjesečju 2013.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je gotovo 0,9 posto, završivši trgovanje na 10.508 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙