FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarske dionice poduprle europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske burzovne indekse poduprle su u četvrtak švicarske dionice čija je vrijednost na zueriškoj burzi skočila prvog radnog dana u novoj godini, a najveći su dobitnici bili proizvođači luksuznih proizvoda.

Londonski FTSE porastao je 0,13 posto na 6.035 bodova, frankfurtski DAX oslabio 0,22 posto na 7.762 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,48 posto i iznosio 3.715 bodova.

Olakšanje tržištu donio je dogovor o američkom proračunu kojim je izbjegnuta fiskalna kriza, odnosno automatsko povećanje poreza i smanjenje rashoda koji su mogli gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Sve ipak upućuje na to da bi u iduća dva mjeseci u SAD-u mogli uslijediti novi potencijalno štetni okršaji oko smanjenje potrošnje i povećanje limita zaduživanja.

"Proteklih smo mjeseci u više navrata svjedočili takvim skokovima burzovnih indeksa kada bi se politički dužnosnici odmaknuli od litice ali što se stvarno promijenilo? Samo su odgodili teške odluke", kazao je Michael Hewson, viši analitičar CMC Marketsa.

Među dobitnicima izdvajali su se danas proizvođač luksuznih proizvoda Richemont, koji je dobio na vrijednosti 5,2 posto, te proizvođač satova Swatch, u plusu 4,8 posto, zahvaljujući optimističnim podacima o industrijskoj proizvodnji u Kini, velikom tržištu za takve proizvode. Trgovci navode i procjenu Morgan Stanleya da je pad prodaje satova i nakita u Kini dosegnuo dno u drugoj polovini prošle godine.

Optimistični kineski podaci i američki dogovor o proračunu pružili su potporu i rudarskim dionicama.

Tokijsko je tržište i danas bilo zatvoreno zbog praznika.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙