FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze u crvenom; izuzetak bankovne dionice

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice u ponedjeljak su se našle pod pritiskom prodaja, no veći pad burzovnih indeksa priječili su dobitnici u bankovnom sektoru nakon povoljnih vijesti vezanih uz nova pravila o likvidnosti.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,4 posto, na 6.065 bodova. Na sličnom postotnom gubitku bio je i frankfurtski DAX, skliznuvši na 7.741 bod, dok je pariški CAC smanjen za 0,65 posto i iznosio je 3.705 bodova.

U središtu pozornosti bio je bankovni sektor, dan nakon što je Baselski odbor za nadzor banaka pri Banci za međunarodna poravnanja (BIS) objavio da će bankama omogućiti dodatne četiri godine vremena i veću fleksibilnost kako bi stvorile dostatne rezerve kapitala, čime će se zajmodavcima omogućiti veće kreditiranje gospodarstava a time i potaknuti posustali rast.

Najveće dobitnice pritom su bile dionice Natixisa, sa skokom od 5,4 posto. Slijede UniCredit i Banco Popular, čije su dionice poskočile za 4,4 odnosno četiri posto.

"Zahtjevi vezani za udjel likvidne imovine trebali bi biti puno blaži za banke, s obzirom na proširenu paletu imovine koja će ubuduće biti kvalificirana kao likvidna. To će otkloniti najveću neizvjesnost glede banaka i financiranja gospodarstva. To je pozitivno za dionice banaka, ali također i za čitavo tržište", kazao je Arnaud Poutier, supredsjedatelj u tvrtki IG Markets France.

Indeks bankovnih dionica eurozone u prosjeku je bio na dobitku 2,1 posto. Vrijednost mu je poskočila oko 67 posto od kraja srpnja prošle godine kada su počeli popuštati strahovi od raspada eurozone slijedom izjava čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Drahija da je središnja banka spremna poduzeti sve što bude potrebno kako bi je sačuvala.

Na strani gubitnika isticali su se pak pripadnici europskog sektora energetske proizvodnje i distribucije nakon što je Deutsche banka snizila investicijske rejting nekoliko kompanija, uključujući RWE, E.ON i EDF, upozorivši ulagače da u tome sektoru nema sigurnih utočišta.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 0,83 posto, zaključivši trgovanje na 10.599 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙