FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 12. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Pitanje Ljubljanske banke kojim Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom stavilo je zbog približavanja datuma za ulazak Hrvatske u EU obje strane u situaciju psihološkog pritiska, ocjenjuje u subotu u komentaru ljubljanski dnevni list Dnevnik. "Kao da se čeka koja će strana prva trepnuti, odnosno popustiti, a u isto se vrijeme naglašava da postoje prijateljski i dobrosusjedski odnosi", navodi list, dodajući da situacija donekle podsjeća na dvojbe koje su se pojavljivale prije nekoliko godina, kada je Slovenija zbog graničnog prijepora jedno vrijeme blokirala hrvatske pristupne pregovore. "Hoće li sada popustiti Hrvatska da bi osigurala slovensku ratifikaciju svog pristupnog ugovora ili će to biti Slovenija koja ne želi doći u situaciju da to učini kao zadnja članica EU-a?", pitanje je koje postavlja komentator ljubljanskog lista. Pri tome podsjeća da u lipnju kao jedna od zadnjih članica hrvatski pristupni ugovor namjerava ratificirati Njemačka, dok u Sloveniji procedure oko ratifikacije nisu ni počele.

PARIZ - Dva francuska vojnika i francuski talac ubijeni su tijekom neuspješne operacije pokrenute u Somaliji u cilju oslobađanja taoca, objavilo je u subotu ministarstvo obrane u Parizu. Uz to, ubijeno je i sedamnaest "terorista", dodalo je ministarstvo. Francuza Denisa Allexa, kojega su somalski islamisti držali od 14. srpnja 2009., "ubili su njegovi tamničari" tijekom akcije koju je u cilju njegova oslobađanja vodila francuska Opća uprava za vanjsku sigurnost (DGSE) u noći na subotu, objavilo je ministarstvo. U priopćenju se podsjeća da je Denis Allex, također agent DGSE, otet u Mogadišuu gdje je obavljao službenu misiju pomoći tranzicijskoj vladi. Također se naglašava da su "teroristi tri i pol godine odbijali svake pregovore i držali Denisa Allexa u nehumanim uvjetima", te je stoga "isplanirana i provedena akcija"

ATENA - Grčki parlament usvojio je u subotu nacrt zakona o povećanju poreza što je uvjet za nastavak isplate pomoći toj zemlji. Tekst je odobren sa 162 glasa za, od ukupno 300, a mjera uvodi novi porez od 42 posto za Grke koji zarađuju više od 42.000 eura godišnje. Vlada kaže da cilj nove mjere sakupiti ove godine 2,3 milijarde eura. "Nismo za povećanje poreza, ali u sadašnjoj situaciji moramo izvesti zemlju iz krize", rekao je zamjenik ministra financija Giorgos Mavraganis. Oporba kaže da će povećanje poreza otežati ionako tegoban život običnim građanima. Glavna oporbena Radikalna lijeva koalicija kaže da je štednja "uništila srednju klasu u zemlji".

MOSKVA - Rusija je u subotu pozvala na pokretanje procesa političke tranzicije u Siriji, odbacujući vanjsko uplitanje, dan nakon susreta u Ženevi međunarodnog predstavnika Lahdara Brahimija s ruskim i američkim predstavnicima. "Po našem mišljenju, prioritet je hitan prekid svakog nasilja i prolijevanja krvi te upućivanje humanitarne pomoći Sirijcima, uključujući raseljenima i izbjeglicama", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. "Istodobno treba pokrenuti proces političke tranzicije u Siriji kojim bi se u zakon unijela jednakost zajamčenih prava za sve etničke skupine u zemlji". "Kao i u prošlosti, čvrsto se zalažemo za to da pitanja budućnosti Sirije moraju riješiti sami Sirijci, bez vanjskog uplitanja i bez nametanja gotovih rješenja", ističe se u priopćenju. Pomoćnik američke državne tajnice William Burns i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov vodili su u petak u UN-u u Ženevi više od pet sati rasprave s međunarodnim posrednikom Lahdarom Brahimijem. Oni su pozvali na političko rješenje sukoba u Siriji, ali nisu ostvarili nikakav napredak.

MOSTAR - U Bosni i Hercegovini pojavio se prvi slučaj nove gripe tipa H1N1 poznatije kao svinjska gripa, izjavila je za subotnje izdanje Dnevnog Avaza ravnateljica Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Jelena Ravlija. "Laboratorijski je potvrđena nazočnost H1N1 virusa, koji se u sezoni 2009./2010. prvi put pojavio kao virus svinjske gripe", rekla je Ravlija. Po njezinim riječima proteklih dana u nekoliko županija u Federaciji BiH zabilježen je povećan broj bolesti sličnih gripi. Dodala je da se očekuje porast broja oboljelih od sezonske, ali i tzv. svinjske gripe. "U predstojećem razdoblju može se očekivati daljnji porast broja oboljelih, čemu će doprinijeti početak nastave u školama i fakultetima, kao i nizak stupanj cijepljenog stanovništva protiv sezonske gripe", dodala je.

BUKUREŠT - Rumunjsko pravosuđe otvorilo je istragu nakon poziva ekstremističke skupine na sterilizaciju Romkinja, objavila je u subotu novinska agencija Agerpres. Tužiteljstvo u Temišvaru otvorilo je istragu zbog "širenja fašističke i rasističke ideologije uz pomoć javne promidžbe", kazali su tužitelji Agerpresu. Ovog tjedna nacionalistička i ekstremistička skupina NAT88 iz Temišvara, koja ima nekoliko desetaka članova, objavila je na Internet stranici da će "ponuditi nagradu od 300 leja (68 eura) svakoj Romkinji iz područja Banata koja pokaže medicinski dokument kojim dokazuje da se dobrovoljno podvrgla sterilizaciji 2013.". Nacionalni institut za istraživanje holokausta Elie Wiesel, centar Romani CRISS te Centar za nadzor i borbu protiv antisemitizma osudili su kršenje demokratskih načela i zatražili od rumunjskog pravosuđa da pokrene kazneni postupak.

KATMANDU - Najmanje 30 ljudi je poginulo, a 13 je ozlijeđeno u subotu u Nepalu kada se autobus strmoglavio niz padinu, priopćila je policija na koju se pozivaju agencije. Do nesreće je došlo u okrugu Doti, oko 600 kilometara zapadno od glavnog grada Katmandua, kada je autobus udario u stup uz cestu i strmoglavio se 215 metara u provaliju, pojasnio je glasnogovornik policije Ramesh Bahadur Dhanuk. Ozlijeđeni, među kojima je i vozač autobusa, nalaze se u obližnjim bolnicama. Loše ceste, stari i neispravni autobusi te pretrpanost autobusa česti su uzroci prometnih nesreća u Nepalu. U sličnoj je nesreći prošli mjesec poginulo 15 ljudi.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙