FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

WASHINGTON

Potres magnitude 7,7 u subotu ujutro je zabilježen u Tihom oceanu, 102 km od Aljaske i izazvao je tsunami ograničen na obale Aljaske, objavile su američke vlasti. Epicentar potresa nalazio se 102 km zapadno od grada Craiga na dubini od devet kilometara, precizirao je Američki geofizički zavod (USGS) koji je dodao da za sada nema podataka o žrtvama ni o štetama. Američki centar za uzbunjivanje na tsunami za Tihi ocean je objavio da je potres izazvao potencijalno razarajući tsunami, koji je zahvatio samo dio obale Aljaske najbliže epicentru. Razina mora ukazuje na pojavu tsunamija, precizira se u priopćenju i dodaje da tsunami ne prijeti drugim obalama Tihog oceana.

SYDNEY

Više tisuća ljudi ovog vikenda je bježalo od požara niskog raslinja koji od petka bijesne jugoistokom Tasmanije, na jugu Australije, objavila je u subotu policija. U tim požarima u kojima je uništeno najmanje 80 zgrada, strahuje se da je poginula jedna osoba. Požari su izbili u petak tijekom vala vrućine i temperatura viših od 40 stupnjeva Celzija na Tasmaniji, otoku poznatom po svježijoj klimi nego u ostalom dijelu zemlje. Najpogođenije je selo Dunalley, 55 km istočno do Hobarta, gdje je policija procijenila da je uništeno 30 posto zgrada.

LJUBLJANA

Slovenska vlada obnovila je ovog tjedna planove o gradnji brze ceste od Kopra do Dragonje, odnosno do hrvatskog graničnog prijelaza Kaštel u Istri. Kako je u subotu objavila Slovenska tiskovna agencija STA, vlada premijera Janeza Janše potvrdila je odluku da se počne s pripremama za izradu urbanističkog plana za tu prometnicu, ali se još nije izjasnila o najboljoj varijanti njene trase, o čemu je u proteklih desetak godina rađeno više različitih studija. Sadašnja slovenska vlada planira da bi urbanistički plan za spomenutu cestu mogao biti završen negdje do sredine iduće godine, dok se javna objava dokumentacije i prihvaćanje potrebne vladine uredbe o gradnji može očekivati na kraju 2015. godine. Planovi o povezivanju tog dijela Slovenije i hrvatske Istre brzom cestovnom prometnicom nisu novi, a rasprave o najpovoljnijoj trasi traju već više od deset godina, navodi slovenska tiskovna agencija.

BEJRUT

Granate su u subotu pogodile kršćansku četvrt glavnog sirijskog grada Damaska, a autobomba je eksplodirala u sjevernom dijelu grada, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). U Damasku su tijekom noći odzvanjali pucnjevi blizu vojne zračne luke Maze, nedaleko jugozapadnog predgrađa gdje je u petak napredovala vojska. Iako je dnevni list al-Vatan, blizak vlasti u petak tvrdio da je južni pojas Damaska osiguran, žestoki sukobi su vođeni tijekom noći u kojima su poginula četiri pobunjenika. Na istoku zemlje su pobunjenici napali vojnu zgradu u Deir Ezoru, dodaje SOHR koji navodi da je u sukobima bilo mrtvih i ranjenih u redovima vojske, a pobunjenici su zarobili nekoliko vojnika.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙