FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na deviznim tržištima pred nastavak pregovora o američkom proračunu

Autor: vmom
LONDON, 27. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Uoči nastavka ključnih pregovora o američkom proračunu kako bi se izbjegla 'fiskalna litica', euro je danas blago ojačao prema dolaru u opreznoj trgovini na međunarodnim deviznim tržištima

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,32 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3266 dolara.

Dolar je, pak, prema jenu ojačao 0,23 posto, na 85,82 jena, što je nedaleko 85,87 jena, njegove najviše razine od rujna 2010.

Američki predsjednik Barack Obama pokušat će obnoviti pregovore o proračunskom manjku nakon prošlotjednog zastoja, po povratku u Washington u četvrtak nakon što je skratio odmor za blagdane, kako bi se otklonila prijetnja takozvane 'fiskalne litice'.

Ekonomisti upozoravaju da bi automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, koje bi moglo uslijediti u siječnju, moglo gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u novu recesiju i time povući za sobom i druge zemlje.

Euru je danas blagu podršku pružila vijest o neočekivanom jačanju povjerenja potrošača u Francuskoj u prosincu. Ono je sada na najvišoj razini od kolovoza unatoč sve većoj zabrinutosti građana zbog rasta nezaposlenosti u tom drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

Manje izvjesna situacija očito pogađa Italiju. Raspoloženje među tamošnjim proizvođačima blago je poboljšano drugi mjesec zaredom, ali se općenito ozračje među poslovnim čelnicima spustilo na najnižu razinu. To naglašava težak zadatak s kojim će se suočiti nova vlada, neovisno o tome tko će dobiti na izborima u veljači, kako bi pokrenula gospodarstvo, koje u dubokoj recesiji čiji se kraj zasad ne nazire.

Jen se, pak, spustio na najnižu razinu prema dolaru u posljednje više od dvije godine zbog očekivanja drastičnog popuštanja monetarne politike u Japanu nakon dolaska nove vlade koja će provoditi odvažnu monetarnu politiku, fleksibilnu fiskalnu politiku i strategiju rasta u cilju poticanja ulaganja privatnog sektora. Jen je od početka 2012. prema dolaru oslabio oko 10,5 posto, što je njegov najveći godišnji pad od 2005.

"Aktualno slabljenje jena povezano je s novom vladom, koja je nedvojbeno predana promjenama u monetarnoj i fiskalnoj politici i sprema se poduzeti izravne mjere kako bi oslabila jen", kazao je Richard Falkenhall, valutni strateg u banci SEB u Stockholmu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙