FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ishod japanskih izbora pritisnuo tečaj jena prema dolaru i euru

Autor: gple
LONDON, 17. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Jen se u ponedjeljak spustio na najnižu razinu u više od godinu i pol dana prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta a oslabio je i prema euru nakon uvjerljive izborne pobjede japanske liberalne stranke koja zagovara daljnje agresivno ublažavanje monetarne politike.

Dolar je tako nakratko poskočio na 84,48 jena, najvišu razinu od prošlogodišnjeg travnja, da bi se naknadno stabilizirao na 83,75 jena, što znači da je u plusu 0,3 posto u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošlog tjedna.

Na istom je postotnom dobitku prema japanskoj valuti bio i euro, kojim se trgovalo po 110,25 jena. Prethodno je nakratko dosegnuo najvišu razinu od druge polovine ožujka, od 111,30 jena.

Jačanje prema jenu poduprlo je i tečaj eura prema dolaru, koji je u azijskoj trgovini poskočio na 1,3192 dolara, najvišu razinu od početka svibnja. Naknadno se stabilizirao na 1,3160 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje tržišta krajem prošlog tjedna.

Fokus tržišta bio je na uvjerljivoj pobjedi japanske Liberalne demokratske stranke (LDP)na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima. Time će premijersku dužnost ponovo preuzeti Shinzo Abe, koji je već zatražio "neograničeno" ublažavanje monetarne politike, podizanje ciljane razine inflacije i velika proračunska izdvajanja za javne radove radi potpore gospodarstvu.

"Činjenica da je LDP osigurao dvotrećinsku većinu u parlamentu jamči im snažan mandat i rezultirat će značajnim promjenama u politici", konstatirao je Ian Stannard iz Morgan Stanleya.

Japanska središnja banka održat će u srijedu i četvrtak sastanak na kojem će, kako tvrde izvori, najvjerojatnije povećati vrijednost programa kupovine imovine i kreditiranja za dodatnih pet do 10 tisuća milijardi jena, sa sadašnjih 91 tisuću milijardi jena.

Dolar pak pritišću neizvjesni pregovori republikanske većine u Kongresu i Bijele kuće o proračunu za iduću godinu. Svaka naznaka problema koji bi mogao rezultirati automatskim aktiviranjem smanjenja potrošnje i povećanja poreza za nekih 600 milijardi dolara dodatno će smanjiti privlačnost zelene novčanice, tvrde analitičari.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙