FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet tečaja eura nakon poboljšane poslovne klime u Njemačkoj

Autor: vmom
LONDON, 19. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najvišu razinu prema dolaru u posljednjih osam i pol mjeseci, a i najvišu u 16 mjeseci prema jenu, poduprt boljim od očekivanog Ifo indeksom poslovne klime u Njemačkoj.

Euro je nakratko tako dosegnuo najvišu razinu od početka travnja i njime se trgovalo po 1,3294 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3285 dolara, što znači da je na dobitku 0,43 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, za 0,6 posto na 112,305 jena, što je njezina najviša razina od početka kolovoza 2011.

Jen je pak oslabio na najnižu razinu u 20 mjeseci prema dolaru, pogođen očekivanjima ublažavanja monetarne politike u Japanu na ovotjednom sastanku središnje banke. Dolar je nakratko dosegnuo 84,58 jena da bi se potom stabilizirao na 84,55 jena, što znači da je na dobitku 0,42 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Dobar dio analitičara kaže da bi euro mogao nastaviti jačati i prema dolaru i prema jenu temeljem jačanja potražnje korporativnih i dugoročnih ulagača u mršavim trgovinskim aktivnostima koje su uobičajene za posljednje dane u godini.

Glavni poticaj uzletu eura dala je vijest o poboljšanju Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj u prosincu drugi mjesec zaredom, što je ojačalo nadu u brzi oporavak najvećeg europskog gospodarstva od slabog završetka godine. Očekivanja poslovnih čelnika u sklopu Ifo indeksa također su uvećana.

"Porasla su očekivanja u sklopu Ifo indeksa poslovne klime a to nam treba za bolji rast u budućnosti", kazao je Lutz Karpowitz, valutni strateg u Commerzbanci. "Zbog toga je smanjenje ključne kamatne stope u eurozoni početkom 2013. znatno manje vjerojatno, što bi pak trebalo biti poticajno za euro".

Kolebljive naznake napretka u pregovorima o američkom proračunu također su pomogle ojačati sklonost ulagača prema imovini vezanoj uz rast gospodarstva. Ako američki političari postignu kompromis kako bi se izbjeglo oštro podizanje poreza i rezovi u potrošnji iduće godine, na dobitku bi prema mišljenju stratega trebale biti valute koje obično jačaju temeljem boljih globalnih izgleda za rast, poput eura i australskog dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙