FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru nakon objave američkog BDP-a

Autor: vmom
LONDON, 20. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer se povećala sklonost ulagača rizičnoj imovini nakon što je objavljen snažniji od procijenjenog rast američkog gospodarstva.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru za 0,46 posto, na 1,3287 dolara, što je nedaleko najviše razine u osam i pol mjeseci od 1,33085 dolara, na koju se popeo u srijedu zahvaljujući poboljšanoj poslovnoj klimi u Njemačkoj.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je pak oslabila 0,1 posto i njome se trgovalo po 111,57 jena. Drži se tako ispod najviše razine u 16 mjeseci od 112,59 jena, na koju se popela u srijedu.

Dolar je ograničio gubitke prema jenu i njime se trgovalo po 84,29 jena, što znači da je oslabio 0,13 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Prema konačnim podacima američke vlade, najveće svjetsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo po stopi od 3,1 posto, što svjedoči o snažnijem tempu u usporedbi s 2,7 posto koliko je objavljeno u prošlomjesečnoj procjeni.

Podršku euru pružile su i naznake popuštanja zabrinutosti oko zastoja u američkim pregovorima o proračunu. Pozitivan ishod spriječio bi aktiviranje kombinacije rezova u potrošnji i povećanja poreza zbog kojih bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo ponovo završiti u recesiji.

Jen je danas ubilježio dobitke nakon što je iznos programa kupovine imovine koji je objavila tamošnja središnja banka razočarao pojedine ulagače koji su se pozicionirali za agresivnije ublažavanje monetarne politike. Njegovi dobitci bit će ipak ograničeni budući da se očekuje da će središnja banka BOJ iduće godine krenuti s tim potezima, kažu analitičari.

BOJ je povećao program kupovine imovine za 10.000 milijardi jena, a najavio je da će idući mjesec procijeniti ima li prostora za povećanje ciljane inflacije, što bi moglo pogoditi japansku valutu, napominju analitičari.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙