FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oči ulagača uprte u Fed; euro dodatno ojačao prema dolaru

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 12. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu dodatno ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, zadržavši dobitke ostvarene nakon poboljšanog pokazatelja optimističnosti u njemačkom gospodarstvu, dok su oči ulagača s obje strane Atlantika uprte u zasjedanje američke središnje banke.

Euro je tako ojačao za 0,22 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3034 dolara, što je osjetno iznad 1,2880 dolara, najniže razine u dva tjedna na koju se spustio u ponedjeljak.

Jedinstvena europska valuta nakratko je dosegnula i najvišu razinu u osam mjeseci prema jenu, da bi se potom stabilizirala na 108,05 jena, što znači da je 0,7 posto na dobitku u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

I dolar je ojačao prema jenu, za 0,45 posto, te se njime trgovalo po 82,88 jena.

U fokusu je tržišta dvodnevno redovno zasjedanje Feda koje završava danas, a na kojem bi Fed trebao predstaviti novi program za ubrizgavanje svježe likvidnosti u bankovni sustav.

U očekivanju takve odluke dolar je oslabio prema euru i drugim valutama s visokim prinosom, poput australskog i novozelandskog dolara. U odnosu na jen dolar je pak poskočio na najvišu razinu u osam mjeseci jer ulagači spekuliraju da će se japanska središnja banka odlučiti za agresivno ublažavanje monetarne politike nakon izbora koji se održavaju u nedjelju.

"Sve oči uprte su u Fed i to je nedvojbeno glavni pokretač u ovome tjednu, što se u najmanju ruku očituje u slabljenju dolara prema drugim vodećim valutama", kazao je Omer Esiner, glavni tržišni strateg u Commonwealth Foreign Exchangeu. "Svjedočimo jačanju valuta s višim prinosima poput australskog i novozelandskog dolara temeljem očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u SAD-u", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙