FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta fokusirana na monetarnu politiku u SAD-u

Autor: gple
LONDON, 14. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Ulagači na međunarodnim tržištima valuta usredotočili su se u petak na američku monetarnu politiku i mogućnost njezina dodatnog ublažavanja, nakon što je najnovije izvješće pokazalo pad potrošačkih cijena u studenom.

Eurom se trgovalo po 1,3074 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen prema zelenoj novčanici u odnosu na jučerašnji dan. Prema jenu poskočio je na najvišu razinu u osam mjeseci od 109,98 jena da bi se naknadno stabilizirao na 109,24 jena, što znači da je u minusu 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u četvrtak.

Na istom je gubitku prema japanskoj valuti bio i dolar, kojim se trgovalo po 83,52 jena. Nakratko je poskočio na 83,96 jena, najvišu razinu od 21. ožujka.

Dolar je pritisnulo izvješće koje je pokazalo pad potrošačkih cijena u SAD-u u studenom, prvi puta u šest mjeseci. Kliznule su 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

"Podaci o inflaciji i dalje ne signaliziraju opasnost, cjenovni pritisci na gospodarstvo gotovo su zanemarivi", konstatirao je Omer Esiner iz Commonwealth Foreign Exchangea. "To opravdava ustrajavanje Feda u jako blagoj monetarnoj politici", dodao je.

"Izvješće o inflaciji signalizira da Fed može nastaviti tiskati novac koliko god poželi", zaključio je Joseph Tervisani iz Worldwide Marketsa.

Fed je u srijedu poručio da će zadržati ključne kamatne stope u SAD-u blizu nule dok stopa nezaposlenosti ne padne na najmanje 6,5 posto, pod uvjetom da inflacija ne prekorači razinu od 2,5 posto a inflatorna očekivanja budu prigušena.

Izvješće o inflaciji u SAD-u potisnulo je u drugi plan očekivanja da će japanska središnja banka nakon nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora, na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda Liberalne demokratske stranke (LDP), ublažiti monetarnu politiku, sukladno zahtjevima čelnika LDP-a.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙