FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 25. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. tradicionalno se na Božić obratio vjernicima diljem svijeta porukom Urbi et Orbi iz središnje lože bazilike svetog Petra i poručio im da nikada ne treba gubiti nadu za mirom. U obraćanju "Gradu i svijetu", Papa se poslužio biblijskom analogijom o "dobroj zemlji" kako bi naglasio da kršćanska nada nikada ne bi smjela nestati, čak ni u najtežim situacijama. "Dobra zemlja postoji i danas, u 2012., i iz te zemlje iznikla je istina. Zato ima nade u svijetu, nade u koju možemo vjerovati čak i u najtežim vremenima i u najtežim situacijama", rekao je. "Neka se mir rodi narodima Sirije, zemlje duboko ranjene i podijeljene sukobom koji ne štedi ni nedužne niti one koji se ne mogu braniti", rekao je Papa. "Još jednom pozivam na kraj krvoprolića, lakšu dostavu pomoći izbjeglima i raseljenima te na dijalog u potrazi za političkim rješenjem sukoba". Poglavar milijarde i dvjesto tisuća katolika u svijetu također je osudio sukobe u Maliju i Nigeriji, dvjema zemljama u kojima islamisti provode nasilne kampanje protiv kršćana. Nove vlasti u Kini pozvao je da "prihvate doprinos religija i da poštuju svaku od njih" kako bi mogli doprinijeti gradnji društva za sve na dobrobit kineskog naroda i svijeta. Papa je potom božićnu čestitku izrekao na 65 jezika, uključujući hrvatski. Ispred njega na Trgu svetog Petra bili su deseci tisuća ljudi, a milijuni su ga gledali u izravnom prijenosu na televiziji diljem svijeta.

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u utorak katoličke vjernike da blagdan Božića shvate kao poizv na jačanje svoje vjere u Boga koji im nudi spas i u teškim vremenima kakva su današnja. "Neka ova noć u nama ojača vjeru da nas ne mogu slomiti sve bezdušne intrige", kazao je kardinal Puljić u propovjedi tijekom mise polnoćke u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova. Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako je tek kroz Božju ljubav očitovanu rođenjem Isusa Krista čovjek mogao istinski spoznati da je voljeno biće s dostojanstvom koje postoji još od njegova začeća. Upravo stoga, kazao je kardinal Puljić, Crkva ustrajno i brani to čovjekovo dostojanstvo koje počinje upravo sa začećem. Od svakoga se pak čovjeka koji je istinski vjernik očekuje da iz svog srca ukloni sebičnost i oholost jer su to glavne zapreke ukorijenjenosti božanskog spasitelja u svakom ljudskom biću, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je sinoć polnoćku u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu i poručio da bi mladi u Srbiji trebali biti nositelja zajedništva i pomirenja. Na polnoćki su bili srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i predsjednik paralmenta Nebojša Stefanović. Hočevar je u propovijedi pred velikim brojem vjernika poručio da bi mladi u Srbiji trebali biti nositelji zajedništva i pomirenja i dodao da ova noć govori da je svako dijete dar i da svako začeto biće ima pravo na život. "Rođenje je čudo svih čuda i centar života", kazao je Hočevar, rekavši da se ne može shvatiti ni prihvatiti da je u Srbiji u posljednjih deset godina nestalo 300 tisuća stanovnika. "Svi mi moramo večeras priznati da smo krivi za prisutnost smrti među nama", kazao je Hočevar u propovijedi i zamolio Boga da svi stanovnici Srbije postanu pioniri nove kulture života za tu zemlju, regiju i Europu.

BETLEHEM - Jeruzalemski latinski patrijarh, monsinjor Fuad Tual pozvao je u svojoj božićnoj propovijedi u Betlehemu da se radi na miru i pomirbi na "izmučenom Bliskom istoku, a posebice u Siriji. "Iz ovog svetog mjesta pozivam političare i ljude dobre volje da odlučno rade za mir i pomirbu u Palestini, Izraelu i na ovom izmučenom Bliskom istoku", istaknuo je na polnoćki Tual, najviši predstavnik Katoličke crkve u Svetoj zemlji. Betlehem, autonomno područje na Zapadnoj obali, proslavio je svoj prvi Božić otkako je uvršten na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine i otkako je Palestina stekla status države promatrača u UN-u. Palestinci su u lipnju ostvarili "povijesnu" pobjedu izborivši se za upis bazilike Rođenja Isusova i hodočasničkog puta u Betlehemu na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, usprkos protivljenju Izraela i Sjedinjenih Država. U Betlehemu se već tradicionalno o Božiću održava živopisna procesija uz veliko palestinsko narodno veselje na Trgu jaslica, u središtu grada, koji su svake godine glavna turistička atrakcija na Zapadnoj obali. Patrijarh je u ponoć predvodio svečanu misu u Crkvi svete Katarine, pokraj bazilike Rođenja Isusova, kojoj su nazočili Mahmud Abas, premijer Salam Fajad, jordanski ministar vanjskih poslova Naser Džavdeh i europski diplomati, čuvari svetih mjesta.

JOHANNESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik i ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela izgleda puno bolje nakon više od dva tjedna boravka u bolnici, izjavio je u utorak predsjednik Jacob Zuma. Zuma, koji je posjetio Mandelu na Božić, rekao je da su liječnici zadovoljni njegovim napretkom. "Našli smo ga u dobrom raspoloženju. Bio je sretan da ima posjete na ovaj poseban dan i izgleda puno bolje. Liječnici su zadovoljni napretkom", kazao je Zuma. Mandela (94), dobitnik Nobelove nagrade nalazi se u bolnici u Pretoriji više od dva tjedna nakon što je primljen pod dijagnozom plućne infekcije, a zatim podvrgnut operaciji žučnih kamenaca.

MOSKVA - Val studeni koji je prije desetak dana zahvatio Rusiju odnio je 123 života, po informacijama objavljenim u utorak, pošto se u moskovskoj oblasti temperatura spustila na minus 30 Celzijevih stupnjeva, a na istoku Sibira na gotovo minus 60. "Otkako je val hladnoće zahvatio zemlju, 123 osobe su umrle od smrzavanja i posljedica ozeblina", rekao je medicinski izvor, a prenijela je agencija Interfax. U bolnice su primljene 833 osobe, od kojih 345 u zadnja 24 sata, među njima 14 djece, po istom izvoru. U Moskvi je u utorak ujutro zabilježeno -17 stupnjeva, ali su meteorloške službe najavile dolazak tople fronte sa zapada i nagli porast temperature koja bi se u srijedu u Moskvi trebala približiti ništici, uz snijeg i kišu koja se ledi na tlu. Ruska meteorloška služba rekla je na svojoj mrežnoj stranici da će se na istoku Moskve zadržati niske temperature. U ponedjeljak je na Uralu zabilježeno -34, u Tomsku (Sibir) -42 a u Jakutiji (krajnji istok Sibira) čak -59, po stranici meteoinfo.ru.

CARACAS - Zdravstveno stanje venezuelskog predsjednika Huga Chaveza se popravilo, ali mu se i dalje preporuča potpuno mirovanje nakon operacije kojoj je prije dva tjedna bio podvrgnut na Kubi zbog raka, priopćila je u ponedjeljak venezuelska vlada. "Pacijentovo se stanje malo popravilo i pokazuje pozitivnu tendenciju", rekao je ministar komunikacija i informiranja Ernesto Villegas koji je za radijsko-televizijsku mrežu pročitao izvješće o zdravstvenom stanju predsjednika Chaveza. "Chavez se pridržava uputa o potpunom mirovanju koje mu je propisala ekipa liječnika što skrbi za njega", dodao je ministar koji je u njegovo ime čestitao Božić Venezuelcima. Prije dva tjedna Chavez je podvrgnut teškoj operaciji u Havani nakon recidiva raka koji mu je dijagnosticiran 2011. Već više od tjedan dana Chavez se ne diže iz postelje pošto je nakon operacije dobio upalu dišnih putova. Chavez bi 10. siječnja trebao položiti prisegu na treći predsjednički mandat, a u Venezueli traju rasprave što ako to ne bude u stanju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙