FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 25. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WASHINGTON - Djed Mraz polako završava turneju oko svijeta kako bi pod božićnim jelkama ostavio darove, priopćeno je iz Zapovjednog stožera sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (Norad) koje Djeda prati svojim radarskim sustavom. Djedu Mrazu treba 24 sata da obiđe cijeli svijet i posjeti svaku obitelj, a posao će završiti oko 10 sati po srednjoeuropskom vremenu u utorak. Nakon polaska sa Sjevernog pola, sanjke Djeda Mraza najprije su primijećene nad otocima u Tihom oceanu. Potom se uputio prema Aziji, Bliskom istoku, Europi, Africi te Sjevernoj i Južnoj Americi. Američka protuzračna obrana vrlo je ozbiljna služba zadužena za zaštitu SAD i Kanade i opažanje zračnih napada i lansiranja nuklearnih projektila. No kao i svake godine od 1955., njezini se moćni radari i sateliti koriste i u "prave" svrhe. Suprotno tajnovitosti koja ga okružuje, Norad se čak upustio i u objašnjenje toga kako zna gdje se Djed Mraz nalazi svakog trenutka. Riječ je o tome da "crveni i sjajni nos soba Rudolfa šalje infracrveni signal koji hvataju naši sateliti i tako ga lociraju".

LOBAMBA - Žene u afričkoj državi Svazilandu mogle bi biti privedene i uhićene budu li nosile mini suknje ili topove koji tuđim pogledima izlažu dio trbuha i pupak, izjavila je glasnogovornica policije Wendy Hleta, a prenosi BBC. Hleta je kazala kako je policija odlučila primijeniti zakon iz 1889. kojim se zabranjuje "nemoralno" odijevanje te da će prekršiteljice zakona biti privedene ako policija primi dojavu. Također je rekla da su žene u toj iznimno konzervativnoj zemlji izloženije silovateljima kada nose mini suknje. Prošli je mjesec u drugome po veličini gradu Manziniju policija prekinula prosvjed žena u mini suknjama koje su demonstrirale protiv velikog broja silovanja zabilježenog u toj afričkoj kraljevini. No zakon iz kolonijalnog razdoblja ne odnosi se na tradicionalne nošnje što ih žene nose tijekom tradicionalne ceremonije na kojoj kralj bira novu ženu. Vlada je 2000. uvela zakon kojim se propisuje da djevojčice u dobi od 10 i više godina moraju nositi suknje do koljena kako bi se smanjio promiskuitet u zemlji u kojoj je stopa oboljelih od AIDS-a jedna od najviših na svijetu. Ponovnim uvođenjem zakona vlasti nastoje obuzdati širenje te neizlječive bolesti. Djevojke ili žene budu uhićene zbog "širenja nemorala" morat će platiti novčanu kaznu u iznosu od 10 USD ili će, ako ne plate novčanu kaznu, u zatvoru morati provesti i do šest mjeseci.

LONDON - Popularna britanska pjevačica Adele odlučila je registrirati svoje ime kao zaštitni znak kako bi spriječila da ga drugi iskorištavaju u komercijalne svrhe, prenio je u ponedjeljak list The Sun. "Ne želi da joj se ime iskorištava za reklamiranje proizvoda koji bi ljude mogli navesti na pomisao da ima neke veze s time", rekao je neimenovani izvor. Pjevačica poznata po brojnim hitovima, među ostalim i "Someone Like You" ne želi da se njezinim imenom reklamiraju proizvodi kao što su parfemi i nakit. Taj će potez 24-glumici olakšati podizanje tužbi protiv tvrtki koje koriste ime Adele radi privlačenja njezinih obožavatelja, piše The Sun.

NEW YORK - Umirovljeni njujorški policajac Frank Serpico, koji se proslavio kao "zviždač" koji je početkom 70-ih raskrinkao korupciju u policiji, izjavio je da ga je Al Pacino na filmu prikazao bolje nego on sam. Pacino je u filmu "Serpico" 1973. godine igrao detektiva koji je razotkrio raširenu korupciju u njujorškoj policiji. List Daily News intervjuirao je pravog Serpica na njegovu ranču u Ghentu, u saveznoj državi New Yorku. "Pacino je igrao Serpica bolje nego ja", kazao je taj danas povučeni 76-godišnjak, koji uživa u šetnjama i nastoji završiti knjigu koju piše godinama. Za taj nastup u filmu Sydneyja Lumeta, Pacino je osvojio Zlatni globus i bio nominiran za Oscara. Pacinov Serpico danas je na 41. mjestu filmskih heroja po ljestvici Američkog filmskog instituta, jedno mjesto iza Lassie. "U dobrom sam društvu", kaže Frank Serpico.

MOSKVA - Kremlj je u ponedjeljak objavio da pokreće radove na obnovi Lenjinova mauzoleja na Crvenom trgu, dva tjedna nakon što se činilo da je predsjednik Vladimir Putin odbacio ideju njegova ukidanja, o čemu se traju rasprave od pada komunističkog režima 1991. "Dobili smo potrebne dozvole za radove", rekao je glasnogovornik službi sigurnosti Kremlja Sergej Deviatov. Devianov je objasnio da mramorni mauzolej podignut tijekom 1920.-ih više nije nepropusan, prenosi agencija Interfax. Desetog prosinca se predsjednik Vladimir Putin zalagao pred skupinom svojih pobornika za zadržavanje Lenjinovih ostataka u mauzoleju i usporedio ih s kršćanskim relikvijama. "Mnogi smatraju da mauzolej nije u skladu sa tradicijom. Što je kontradiktorno tradiciji? Idite u kijevski manastir Lavre ili manastir Pskov, na Svetu Goru u Grčkoj. Tamo su relikvije svetaca", rekao je Putin. Predsjednik Boris Jeljcin (1991. -1999.) se nije usudio donijeti tu odluku, a do sada ni Vladimir Putin, bivši agent KGB-a koji je raspad SSSR-a nazvao najvećom geopolitičkom katastrofom u povijesti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙