FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Prvi nastavak trilogije o pustolovinama Bilba Bagginsa, "Hobit: Neočekivano putovanje", zauzeo je vodeću poziciju na američkim kinoblagajnama, prema brojkama koje je u ponedjeljak objavio Exhibitor Relations. Patuljci, čarobnjaci, orke, zmajevi, vilenjaci i druga fantastična stvorenja u režiji Petera Jacksona, autora slavnog "Gospodara prstenova", zaradili su 84,8 milijuna dolara prvog vikenda prikazivanja što predstavlja jedan od najboljih rezultata u povijesti. Za njima slijedi animirani "Pet legendi" sa 7,4 milijuna dolara zarade. Na trećoj je poziciji biografski film Stevena Spielberga "Lincoln" o 16. američkom predsjedniku u tumačenju Daniela Day-Lewisa, koji je zaradio 7,2 milijuna dolara zahvaljujući, između ostalog, nominacijama za Zlatni globus, njih sedam. "Skyfall", 23. nastavak filmova o Jamesu Bondu, četvrti je sa 7 milijuna dolara zarade šestog vikenda na velikim ekranima. Osim "Lincolna", sva tri filma trenutno se nalaze na programu hrvatskih kinodvorana.

ZAGREB - Američka svemirska agencija NASA priznala je da je umjesto Mount Everesta u online fotografijama iz svemira zabunom objavila sliku jedne indijske planine, objavio je u nedjelju BBC. NASA je isprva bila objavila da fotografija koju je snimio ruski astronaut Jurij Malenčenko prikazuje najviši vrh svijeta. Sliku su odmah prenijeli brojni mediji, ali NASA ju je skinula kad je nepalski stručnjak uočio pogrešku. Everest je visok 8.848 m i na nepalsko-kineskoj je granici. "To nije Everest, to je Saser Muztagh u lancu Karakoramu u indijskome dijelu Kašmira", rekao je za BBC glasnogovornik NASA-e. NASA kaže da je Malenčenko fotografiju snimio početkom prosinca s Međunarodne svemirske postaje (ISS).

PARIZ - Slavni francuski glumac Gerard Depardieu, povrijeđen kritikama izgovorenima nakon njegova preseljenja u Belgiju i optužbi da je pobjegao iz domovine zbog viskog poreza, najavio je u otvorenom pismu upućenom premijeru Jean-Marcu Ayraultu da će vratiti svoju francusku putovnicu. "Ne tražim da itko odobri ono što sam napravio, ali mislim da bi se prema meni moglo pokazati malo više poštovanja! Nikoga od onih koji su također napustili Francusku nisu vrijeđali kao mene", napisao je glumac u pismu upućenom premijeru koji je Depardieua na televiziji prozvao za kukavičluk jer je pobjegao od svoje domovine. Podsjetivši u pismu objavljenom u listu Journal du Dimanche (JDD) da je počeo raditi s 14 godina kao tiskarski radnik, potom kao radnik na istovaru i utovaru robe, da bi potom postao dramski umjetnik, Depardieu je u pismu premijeru istaknuo da je oduvijek plaćao poreze. "Tko ste vi, gospodine Ayrault da me prozivate i osuđujete na ovaj način? Nikoga nisam ubio, u 45 godina rada platio sam ovoj državi 145 milijuna eura poreza, zapošljavam 80 ljudi... Ne žalim se niti se hvalim, ali ne pristajem na to da me se proziva za kukavičluk", piše u pismu. "Vraćam vam putovnicu i karticu socijalnog osiguranja kojom se nisam nikada poslužio. Nas dvojica više nemamo istu domovinu, jer ja sam istinski Europljanin, građanin svijeta, kako me učio moj otac."

MERIDA - Svečanosti kojima se obilježava kraj majanskog kalendarskog ciklusa nakon 5200 godina, koji mnogi tumače kao proročanstvo o kraju svijeta, počele su u subotu navečer na meksičkome poluotoku Yucatanu. Svečanosti koje bi vrhunac trebale dosegnuti 21. prosinca, počele su prinošenjem darova Ixchel, majanskoj božici majčinstva i ljubavi, u spilji blizu sela Noc-Aca pokraj Meride, glavnoga grada istočne meksičke države Yucatana. Mjesno stanovništvo božici Ixchel među ostalim donosi žito, što je simbol plodnosti u majanskoj religiji. Početak nove majanske ere, 21. prosinca, slavi se posvuda na jugu Meksika i u još četiri države pod utjecajam majanske kulture - u Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu. Taj datum predstavlja kraj razdoblja dugog više od 5000 godina prema majanskom kalendaru koji je počeo 3114. godine prije Krista. I dok većina sudjeluje u svečanosti proslave kraja majanskog ciklusa, ostali očekuju najgore - kraj svijeta. Takvim su očekivanjima dijelom pridonijeli filmovi katastrofe, među kojima i onaj pod nazivom "2012." Nijemca Rolanda Emmericha, kao i knjige poput "Proročanstva Maja" američkog autora znanstvene fantastike Stevea Altena. Stručnjaci za kulturu Maja s prezirom odbacuju takva predviđanja. Za njih je 21.12.2012. tek kalendarski prijelaz iz jednoga doba u drugo.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙