FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta

PEKING - Kina je prosvjedovala protiv prodaje kineskog carskog pečata za koji smatra da je ukraden prigodom pljačke bivše ljetne palače u Pekingu 1860., izvijestio je u srijedu državni tisak. Carski pečat iz razdoblja Qianlong (1736-1795.) prodan je u ponedjeljak u Parizu za 1,12 milijuna eura ili pet puta više od procjene u aukcijskoj kući Artcurial usprkos prijetnji sudskog progona Udruge za zaštitu kineske umjetnosti u Europi (Apace). Apace se oslanja na nekadašnjeg konzervatora u Zabranjenom gradu koji tvrdi da je pečat ukraden u pljački francusko-britanskih postrojbi bivše ljetne palače . Na taj se događaj gleda kao na nacionalno poniženje u povijesti Kine naspram zapadnih vojnih snaga. Peking smatra da je u tom razdoblju ukradeno najmanje 1,5 milijuna predmeta. Za stručnjake Artcuriala, "nemoguće je da se taj pečat našao u ljetnoj palači te posljedično nije moguće da je ukraden".

LONDON - Britanija je u utorak jedno područje Antarktike nazvala po kraljici Elizabeti zaključujući godinu obilježavanja kraljičinog dijamantnog jubileja, odnosno 60. obljetnice dolaska sadašnje britanske kraljice na tron. Novokrštena "Zemlja kraljice Elizabete" gotovo je dvostruko veća od Britanije s površinom od 437.000 četvornih kilometara a nastanjuju je gotovo isključivo pingvini, tuljani i razne vrste ptica. Britansku nazočnost na tom području održavaju tri britanske istraživačke postaje. Britanija je 1908. postala prva zemlja koja je istaknula svoje pravo na teritorij Antarktike a od tada su Novi Zeland, Francuska, Norveška, Australija, Čile i Argentina također službeno istaknuli svoje pravo na ta područja no većina zemalja ih ne priznaje.

VATIKAN - Vatikan je primoran postupno, ali učinkovito smanjivati svoje troškove jer ne može povećati prihode, izjavio je u utorak državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. U Vatikanu je održan sastanak na kojem su se razmatrale posljedice nove odredbe Prefekture za gospodarske poslove usvojene u veljači, koja nalaže sveobuhvatni program uvođenja reda u financije, uključujući i veću transparentnost. Uslijed globalne financijske krize, proračun Svete Stolice zaključen je za 2011. s deficitom od 14,9 milijuna eura.

PARIZ - Znanstvenici su utvrdili da francuski ovčji sir Roquefort, poznat po plavozelenoj plijesni, ima protuupalni učinak i tako štiti srce od razvoja kardiovaskularnih bolesti, prenosi britanski list Daily Mail. Prema biotehnolozima iz tvrtke Lycotec iz Cambridgea sir tijekom procesa sazrijevanja razvija tvari koje su dobre za želudac, usporavaju artritis i mogu usporiti znakove starenja. Znanstvenici smatraju da redovito konzumiranje toga sira ili drugih sireva poput Camemberta, kao i drugih pljesnivih fermentiranih sireva mogu biti jedan od razloga za nisku razinu smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila kod Francuza. Smatraju da bi se sastojci takvih sireva mogli koristiti i u farmaceutskoj industriji.

LONDON - "Ležeći policajci" dobra su dijagnostička metoda za upalu slijepog crijeva, pokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Oxford i bolnice Stoke Mandeville, prenosi britanski Telegraph. Znanstvenici su utvrdili da je 97 posto osoba, kojima je kasnije postavljena dijagnoza upale crvuljka, odnosno apendicitisa, kazalo kako je im prelazak preko ležećih policajaca na putu do bolnice izazivao snažnu bol. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Medical Journal. Dijagnozu akutne upale crvuljka teško je postaviti iako se radi o najčešćem kirurškom zahvatu u abdomenu, kojim se uklanja taj organ prije perforacije, jer ne postoji specifična dijagnostika. Nepostavljanje točne dijagnoze dovodi do opasnog stanja zbog moguće perforacije i izlijevanja sadržaja u trbušnu šupljinu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙