FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: 'fiskalna litica' poremetila praznični ugođaj

Autor: neba
NEW YORK, 24. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Posljednji tjedan u godini obično je miran na tržištima, no ove godine na Wall Streetu vlada velika neizvjesnost dok se čeka rasplet pregovora u Washingtonu o smanjenju proračuna kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

Republikanci i demokrati još uvijek nisu pronašli rješenja za smanjenje proračunskog deficita kako bi se izbjeglo automatsko rezanje rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi američko gospodarstvo moglo uvesti u recesiju.

Početkom prošloga tjedna i predsjednik Barack Obama i John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, ponudili su znatne ustupke u pregovorima kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

Međutim, u četvrtak je došlo do zastoja u pregovorima jer je Boehner u Predstavničkom domu Kongresa pokrenuo proceduru za prihvaćanje alternativnog prijedloga o oporezivanju, nazvanog 'Plan B'.

Tim prijedlogom Boehner je namjeravao prisiliti Bijelu kuću na ustupke i privesti kraju pregovore, no osim što je Obama najavio veto, taj prijedlog nije dobio podršku ni Boehnerovih stranačkih kolega u Kongresu.

Zbog toga je cijela proračunska procedura odgođena za dane nakon božićnih blagdana, što je krajem prošloga tjedna izazvalo pad cijena dionica i izbrisalo dio dobitaka od početka tjedna.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 13.190 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 1.430 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 3.021 bod.

„Unatoč zastoju u pregovorima, tržište i dalje vjeruje da će se nekakav dogovor postići. I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti 'fiskalna litica', dok će svi ostali događaji biti u drugom planu“, kaže Joe Bell, analitičar u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Zbog božićnih blagdana, očekuje se mršav obujam trgovanja. U ponedjeljak se na Wall Streetu radi skraćeno, dok je u utorak slobodni dan. Redovno trgovanje nastavlja se u srijedu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙