FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ojačali, investitori oprezni

Autor: scvi
NEW YORK, 14. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ojačali su danas, ukazujući na umjereni oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon jučerašnjeg pada, no investitori su na oprezu jer još nema napretka u pregovorima o američkom proračunu.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati u plusu 32 bodova, a tehnološki Nasdaq 1 bod.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 2 boda te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Rast PMI indeksa kineske industrijske aktivnosti u prosincu na 50,9 bodova ukazuje na stabilno jačanje kineske industrijske aktivnosti već peti mjesec zaredom. To je ohrabrujuća vijest za ključne trgovinske partnere Kine, poput SAD-a.

Međutim, europski sektori industrije i usluga u tome mjesecu bilježe tek blago poboljšanje.

„Ako pretpostavimo da će se nastaviti plitka recesija u eurozoni, globalno gospodarstvo bi ustvari moglo porasti u terminima BDP-a, ubrza li se rast kineskog gospodarstvo. Loša je vijest, međutim, da smo već vidjeli kako tržište dionica ignorira relativno dobre makroekonomske vijesti, jer su investitori fokusirani na 'fiskalnu liticu'“, kaže Art Hogan, izvršni direktor investicijskog društva Lazard Capital Marketsa.

Američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Donjeg doma američkog Kongresa John Boehner održali su 'iskreni' sastanak u četvrtak, na kojem su pokušali postići dogovor oko proračuna kako bi se izbjegla 'fiskalna litica', odnosno automatsko povećanje poreza i smanjivanje potrošnje, vrijedno 600 milijardi dolara.

„Mislim da je tržište uvjereno da će neki fiskalni kompromis biti postignut prije kraja godine“, ističe Hogan.

Tijekom danas investitori očekuju niz novih makroekonomskih pokazatelja – podatke o američkoj industrijskoj proizvodnji u studenome te PMI indeks industrijske aktivnosti u prosincu, kao i indeks potrošačkih cijena.

Na europskim burzama trenutno su londonski Ftse i pariški CAC indeks u minusu 0,13 posto, dok je frankfurtski CAC u plusu 0,16 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙