FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: neizvjestan smjer kretanja tržišta

Autor: scvi
NEW YORK, 13. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne ukazuju na jasan smjer kretanja cijena dionica na Wall Streetu, budući da najava novih monetarnih mjera Feda nije bila dovoljna da ublaži zabrinutosti investitora oko 'fiskalne litice'.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati u plusu 11 bodova, a tehnološki Nasdaq 1,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio 0,7 boda te je bio ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Čelnici američke središnje banke najavili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, novi program kupnje obveznica od početka iduće godine u iznosu od 45 milijardi dolara mjesečno, što je 5 milijardi dolara više u odnosu na sadašnji program, koji istječe krajem godine.

No, ulagače i dalje na oprezu drži rizik od 'fiskalne litice' u SAD-u. U pregovorima između republikanaca i demokrata o izbjegavanju 'fiskalne litice' i dalje nema napretka, a ako do kraja godine ne dogovore drugačije rješenje proračunskog deficita, početkom iduće godine automatski će se smanjiti proračunski rashodi, a povećati porezi, što bi moglo naštetiti potrošnji i uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Od ostalih vijesti, ministri financija Europske unije (EU) postigli su dogovor da Europska središnja banka ima nadzor nad bankama u eurozoni. To bi moglo ojačati povjerenje u sposobnost europskih čelnika da riješe dužničku krizu, kažu analitičari.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podataka o potrošačkim cijenama u SAD-u, prometu u maloprodaji i tjednoj nezaposlenosti.

Na europskim burzama najvažniji indeksi danas su u blagom minusu. Tako je londonski Ftse oslabio 0,23 posto, frankfurtski DAX 0,45 posto a pariški CAC 0,21 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙