FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se nastavak uzlaznog trenda

Autor: scvi
NEW YORK, 18. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su porasli, ukazujući na nastavak pozitivnih kretanja na Wall Streetu unatoč tome što su indeksi već dosegnuli najvišu razinu u protekla dva mjeseca.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati u plusu 30 bodova, a tehnološki Nasdaq 18 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 5,5 bodova te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Proteklih tjedana tržište je bilo neodlučno, a investitori su izbjegavali donositi značajnije investicijske odluke uslijed neizvjesnosti oko postizanja dogovora o američkom proračunu. Promjene indeksa bile su blage, a prometi anemični.

Međutim, u ponedjeljak su oživjele nade investitora da će u Washingtonu biti postignut dogovor o proračunu, čime bi se izbjeglo automatsko podizanje poreza i smanjivanje državne potrošnje od iduće godine, tzv. fiskalna litica.

„Čini se da niti jedna strana u pregovorima ne inzistira čvrsto na svojim pozicijama, pa raste optimizam investitora da će sporazum biti postignut. Upravo je taj politički rizik ograničavao uzlet tržišta, pa ako on bude uklonjen, tržište bi moglo znatno porasti“, smatra Oliver Pursche, predsjednik Uprave investicijskog društva Gary Goldberg Financial Services.

Na europskim burzama cijene dionica također su ojačale, pa je trenutno londonski Ftse indeks u plusu 0,38 posto, a frankfurtski DAX 0,46 posto, dok pariški CAC stagnira.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙