FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi zastoj u američkim pregovorima o proračunu spustio europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u petak nakon što su se ponovo smanjili izgledi da će američki politički čelnici postići dogovor o proračunu kojim bi se otklonila prijetnja fiskalne krize.

Londonski FTSE pao je za 0,52 posto na 5.927 bodova, frankfurtski DAX za 0,47 posto na 7.635 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,33 posto i iznosio 3.654 boda.

Republikanski zastupnici uputili su oštar prijekor svom čelniku i odbacili "Plan B" koji je trebao izmamiti ustupke od predsjednika Baracka Obame kako bi se pregovori o izbjegavanju fiskalne krize uspješno priveli kraju. Time bi se otklonilo automatsko rezanje javne potrošnje i povećanje poreza početkom iduće godine.

"Političko prepucavanje u SAD-u vjerojatno će se nastaviti", rekao je Nick Xanders iz brokerske tvrtke BTIG. Dodao je također da bi kašnjenje dogovora o američkom proračunu moglo prigušiti zamah na tržištu na početku 2013. prigušiti.

"Čini se da su očekivanja previsoka, ankete pokazuju da svi očekuju dobar početak 2013. pa postoji velika opasnost razočaranja", rekao je.

Unatoč određenoj nervozi, na tržištu se uglavnom trgovalo pod pretpostavkom da će američki proračun na kraju ipak donesen.

Danas su najveći gubitnici bile rudarske dionice, koje su u prosjeku oslabile 1,6 posto.

Na gubitku su bile i banke koje su oslabile u prosjeku 1,7 posto. Cijene dionica Barclaysa pale su za 2,3 posto, a Royal Bank of Scotland za dva posto nakon upozorenja u parlamentarnom izvješću da će taj sektor trebati oštrije propise zbog globalne financijske krize.

Tehnološke dionice pale su u prosjeku jedan posto. Tom trendu prkosio je Infineon Technologies koji je dobio na vrijednosti 0,8 posto.

Od pojedinačnih gubitnika izdvajao se Aeroports de Paris, operater pariških zračnih luka Charles de Gaulle i Orly, cijene čijih su dionica pale 5,9 posto nakon što je srezao srednjoročne ciljeve zarade.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,99 posto na 9.940 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙