FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam i na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u srijedu, poduprte dionicama banaka, a potporu su im ponovo pružila očekivanja da će politički čelnici u Sjedinjenim Državama postići dogovor o proračunu.

Londonski Ftse porastao je 0,66 posto na 5.975 bodova, frankfurtski DAX za 0,26 posto na 7.673 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,48 posto i iznosio 3.666 bodova.

Opće je raspoloženje na tržištu bilo pod znakom optimizma zbog pojačanih očekivanja da će američki čelnici u konačnici ipak postići dogovor o proračunu i time otkloniti prijetnju krize koja bi mogla gurnuti američko gospodarstvo u novu recesiju. Na kocki je nekih 600 milijardi dolara koliko ukupno iznose smanjenja javne potrošnje i povećanja poreza koja će automatski stupiti na snagu početkom iduće godine ako dogovor izostane.

Među pojedinačnim su se dobitnicima na tržištu u srijedu isticale banke, koje su bile pod posebnim povećalom nakon što je švicarska banka UBS pristala platiti 1,5 milijarde dolara kazni u vezi s istraom o manipulacijama međubankarskom kamatnom stopom libor. Visina kazne bila je očekivana i uvrstila je UBS na drugo mjesto na ljestvici novčano kažnjenih banaka.

Cijene dionice UBS-a skočile su 1,3 posto nakon objave sporazuma o plaćanju kazne, čime je po mišljenju trgovaca otklonjena velika neizvjesnost.

"Ulagači to vide kao utiranje puta svijetlijoj budućnosti - efekt sporazuma već je uračunat u cijene", kazao je Mike McCudden iz tvrtke Interactive Investor.

Burzovne indekse podupro je i rast indeksa njemačke poslovne klime Ifo za prosinac, na 102,4 boda, ukazujući na poboljšana očekivanja njemačkih analitičara i poslovnih čelnika.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je za 2,39 posto na 10.160 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙