FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politička situacija u Italiji pogodila tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 10. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak našao pod pritiskom prodaja i oslabio je prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog političkih turbulencija u Italiji koje su ojačale zabrinutost u vezi izgleda za eurozonu u bliskoj budućnosti.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po tečaju nedaleko najnižem u dva tjedna od 1,2876 dolara, koji je zabilježio u petak, da bi se potom stabilizirao na 1,2932 dolara, što znači da je u plusu 0,25 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta bila je na gubitku 0,3 posto prema jenu i njome se trgovalo po 106,28 jena, a nakratko se spustila i do 105,94 jena, što je njezina najniža razina u proteklih dva tjedna.

Dolar je prema jenu oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 82,25 jena.

Prodaje eura uslijedile su nakon što se razlika između prinosa na obveznice perifernih članica eurozone i onih na njemačke obveznice povećala pošto je talijanski premijer Mario Monti preko vikenda najavio svoj odlazak nakon što bude usvojen proračun za 2013. godinu.

Novi izbori u Italiji mogući su već u veljači, što nužno nameće pitanje tko će izbaviti treće najveće gospodarstvo eurozone iz dužničke krize.

Prošli tjedan euro je zabilježio najveći tjedni gubitak u proteklih mjesec dana jer su se spekulanti kladili na slabljenje jedinstvene europske valute, očekujući da će Europska središnja banka (ECB) smanjiti kamatne stope početkom iduće godine.

"Trenutak objave navedenih vijesti iz Italije bio je iznenađenje i kratkoročan učinak na euro je negativan, kao što svjedočimo u slučaju jačanja prinosa na 10-godišnje talijanske obveznice", kazao je Steven Saywell, globalni čelnik valutne strategije u banci BNP Paribas.

Prinosi na obveznice Španjolske poskočili su također, prateći skok prinosa na 10-godišnje talijanske obveznice, a poskočili su i troškovi osiguranja naplate potraživanja po obveznicama u slučaju bankrota obje prezadužene zemlje.

Španjolski ministar gospodarstva pažljivo prati situaciju, a upozorio je danas da će politička previranja u Italiji naštetiti njegovoj zemlji.

Jačanju neizvjesnosti pridonijeli su i slabi gospodarski pokazatelji. Francuska industrijska proizvodnja u listopadu je bila slabija nego što se očekivalo, dok je prigušen rast njemačkog izvoza srezao trgovinski višak najvećeg gospodarstva eurozone na najnižu razinu u više od pola godine.

"Politička situacija u Italiji samo pridonosi većoj neizvjesnosti u Europi i to će imati negativnog učinka na euro u idućim mjesecima", kazao je Matthew Lifson, trgovac i analitičar u tvrtki Cambridge Mercantile Group.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙