FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio nakon ECB-ova zasjedanja i Draghijevih izjava

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 6. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog ojačalih očekivanja sniženja kamatnih stopa u eurozoni nakon što je Europska središnja banka (ECB) snizila prognoze rasta gospodarstva i stope inflacije.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,3021 dolar, da bi se potom stabilizirao na 1,3033 dolara, što znači da je na gubitku od 0,3 posto u odnosu na zatvaranje trgovine dan ranije. Na gubitku je bio i prema jenu, oslabjevši za 0,4 posto na 107,33 jena.

Dolar je oslabio 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 82,35 jena.

Pritisak na euro dodatno su pojačale političke napetosti u Italiji. Vlada premijera Marija Montija 'preživjela' je danas u parlamentu glasovanje o povjerenju u svezi s gospodarskim mjerama, unatoč tome što je stranka Silvija Berlusconija izašla sa sjednice, što pokazuje da rastu političke napetosti pred izbore idućeg proljeća.

U fokusu tržišta bila je i tiskovna konferencija čelnika ECB-a Marija Draghija, održana nakon redovnog mjesečnog bančinog zasjedanja na kojem je odlučeno da ostaje i dalje važeća ključna kamatna stopa od 0,75 posto.

"Euro je naglo skliznuo prema dolaru i jenu, što pripisujemo Draghijevim izjavama da je na današnjem zasjedanju bila široka rasprava o tome što učiniti s ključnom kamatnom stopom", kazao je Andrew Wilkinson, glavni ekonomski strateg u tvrtki Miller Tabak & Co. LLC.

"Te su izjave dale naslutiti da u banci postoji prilična podrška labavljenju monetarne politike tako da tržišta ocjenjuju da bi se na idućem sastanku moglo zatražiti rezanje kamatnih stopa", dodao je.

ECB je snizio prognoze rasta i godišnje inflacije, a ustvrdio je i da rastu gospodarstva i dalje prijete rizici slabljenja.

"Kombinacija ECB-ovih prognozi slabijeg rasta i niže inflacije otvorile su prostor snižavanju kamatnih stopa u predstojećim mjesecima", kazao je Joe Manimbo, viši valutni analitičar u tvrtki Western Union Business Solutions.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙