FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Od 4.284.889 stanovnika koliko ih je lani imala Hrvatska, njih 3.697.143, ili 86,28 posto izjasnilo se katolicima, 4,44 posto stanovništva čine pravoslavci, a 3,81 posto ili više od 163 tisuće stanovnika izjasnilo se da nisu vjernici ili su ateisti, dok je agnostika i skeptika 0,76 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na prethodni popis, 2001., u Hrvatskoj živi 152.571 manje stanovnika. Na prethodnom popisu, 2001., katolika je bilo 87,97 posto, pravoslavaca 4,42 posto, da nisu vjernici ili su ateisti 2001. se izjašnjavalo 98.376 stanovnika, ili 2,22 posto, a agnostika i skeptika je bilo 1.547, ili 0,03 posto. Treća vjeroispovijest po broju su muslimani, kojih je gotovo 63 tisuće, ili 1,47 posto. Po narodnosti, Hrvata je lani bilo 3.874.321, ili 90,42 posto (2001. ih je bilo 89,63 posto), slijede Srbi, kojih je 186.633 ili 4,36 posto (2001. bilo ih je 201.631, ili 4,54 posto). Treća narodnost po broju su Bošnjaci, kojih je lani bilo 31.479, ili 0,73 posto u ukupnom stanovništvu. Po spolu, u ukupnom stanovništvu prednjače žene, kojih je 2.218.554, dok je muškaraca 2.066.335. I dalje se povećava prosječna starost stanovništva, koja je lani bila 41,7 godina, dok je 2001. bila 39,3 godine.

NOVI VINODOLSKI - Novljanski gradonačelnik Oleg Butković (HDZ) na konferenciji za novinare sazvanoj nakon objavljivanja vijesti da je USKOK protiv njega podignuo optužnicu, ocijenio da je riječ o političkoj optužnici, a da će pred hrvatskim pravosuđem, u koje ima puno povjerenje, dokazati svoju nedužnost. USKOK Butkovića optužuje da je protuzakonito sredstvima Grada Novog Vinodolskog platio ljetovanje Siniši Šircu, zamjeniku direktora Hrvatskih voda, te članovima njegove obitelj u iznosu od 33 tisuće kuna. Siniša Širac također je optužen, zbog poticanja Butkovića na zloporabu položaja . Na konferenciji je Butković je pojasnio što se sve zbivalo u ljetu 2009. godine kada je Širac, zajedno s mnogobrojnim političkim dužnosnicima i gospodarstvenicima boravio u Novom Vinodolskom tijekom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te održavanja tradicionalne turističko-promidžbene priredbe „Ružica Vinodola“. Širac je u Novom Vinodolskom boravio s obitelji u visokorangiranom hotelskom Resortu Novi Spa. Napomenuo je da ga je USKOK-u prijavila gradska vijećnica Snježana Klaić (SDP), jedna od direktorica u Hotelima Novi Spa, a glavni svjedok optužbe je Gordan Širola, jedan od suvlasnika (uz Brunu Orešara) te tvrtke i to 30. studenoga 2011., nedugo nakon što je zatražio pokretanje stečajnog postupka u toj tvrtki što državi duguje 30 milijuna kuna.

PULA - Povjerenik pulskoga SDP-a Danijel Ferić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će ta stranka samostalno izići na idućim lokalnim izborima u Puli i Istri. S obzirom na posljednje izjave predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, koje upućuju da ta stranka namjerava samostalno izići na lokalne izbore, razmišljanja SDP-a u Puli i u Istri usmjerena su u tome smjeru, ali, dodao je, sve su opcije otvorene. Odgovarajući na pitanje novinara o tome hoće li SDP poduprijeti moguću kandidaturu Damira Kajina za župana, istaknuo je kako to pitanje još nije definirano te da se o tome još moraju dogovoriti s povjerenicom SDP-a za Istru Adom Damjanac.

OSIJEK - U Hrvatskoj je još slaba zastupljenost žena u politici, primjerice u Hrvatskome saboru tek je 25 posto žena, a na lokalnoj razini taj je postotak znatno manji, rečeno je danas na okruglome stolu o ženama u politici koji je održan u organizaciji Županijske organizacije Foruma žena SDP-a. Predsjednica tog foruma i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol rekla je kako Zakon o ravnopravnosti spolova definira da zastupljenost žena na izbornim listama ne bi smjela biti manja od 40 posto. "Nažalost, to nije tako, zbog čega upravo uoči lokalnih izbora SDP želi potaknuti lokalne sredine da znatno više uključuju žene u politiku", istaknula je. Podsjetila je da je na lokalnoj razini postotak žena u politici i na vodećim mjestima oko 15 posto. Istaknula je kako je poražavajuće što, primjerice, u čak 106 općina i gradova u vijećima nema nijedne žene.

ZAGREB - Zagrebačka organizacija HDZ-a na sutrašnjoj će izbornoj skupštini birati novo vodstvo, a za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a kandidirala su se dvojica kandidata - Andrija Mikulić i Ivan Kujundžić. Za 39 mjesta u gradskom odboru pristiglo je 67 kandidatura, a za pet članova Nadzornog odbora kandidiralo se 18 kandidata. Izaslanicima će se na skupštini pridružiti i predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Predsjedištvo HDZ-a u rujnu je raspustilo zagrebački Gradski odbor HDZ-a na čelu s predsjednikom Antom Zvonimirom Golemom, te imenovalo povjerenstvo za grad Zagreb, na čelu s glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem.

ZAGREB - Prepoznavanje i nagrađivanje zaslužnih umjetnika dio je nastojanja usmjerenih na pozicioniranje hrvatske umjetnosti na karti svijeta i simbol potpore visokoj razini našeg umjetničkog i likovnog stvaralaštva, rečeno je danas na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2012. godinu - za životno djelo Sanji Iveković, za najbolju izložbu Zlatanu Vrkljanu i najboljeg mladog umjetnika Damiru Očku. "Osim što brine o svojim članovima, HDLU ima i zadatak sačuvati poziciju Zagreba i Hrvatske na karti suvremenih umjetničkih zbivanja. Ta je nagrada simbol djelatnosti svih naših članova i samog HDLU-a prema svim hrvatskim građanima i ljubiteljima umjetnosti", kazao je dopredsjednik HDLU-a Fedor Vučemilović na svečanosti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, koja je od 1995. pokrovitelj te nagrade.

ZAGREB - Povjesničarka Mira Kolar Dimitrijević izjavila je danas na tribini "Iso Kršnjavi i arhitektura historicizma u Hrvatskoj", kako je Kršnjavi Zlatnu dvoranu u zagrebačkoj Opatičkoj ulici gradio kao simbol višestoljetne povezanosti Hrvatske i Ugarske te da postavljene slike u njoj prikazuju cjelokupnost Trojednice Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Profesorica Kolar Dimitrijević podsjetila je i kako je Kršnjavi za opremanje Zlatne dvorane odabrao autore iz različitih hrvatskih krajeva te dodala kako je Oton Iveković bio iz Zagorje, Bela Čikoš Sesija iz Slavonije i Srijema, Vlaho Bukovac iz Dubrovnika te Celestin Medulić iz Dalmacije. Napomenula je i kako je kralj Franjo Josip za svog boravka u Zagrebu tri dana razgledavao Dvoranu te se razbjesnio na postav, što je kasnije stajalo političke karijere Izidora Kršnjavoga. O ulozi Kršnjavoga u hrvatskoj arhitekturi govorio je Dragan Damjanović sa zagrebačkoga Filozofskog fakultete podsjetivši kako se Kršnjavi oduševljavao gotikom, renesansom, neobizantskim stilom i tradicijskom hrvatskom gradnjom.

ŠIBENIK - Šibenski kazališni i filmski glumac i pisac pučkih komedija Branko Matić preminuo je jučer u 93. godini u Cvjetnom domu u Šibeniku u kojem je bio smješten, izvijestila je danas ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik Nera Gojanović Kljajić. Matić je od tridesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao u šibenskom kazališnom životu preko Sokolskog društva, a nakon Drugog svjetskog rata priključio se kazališnoj družini. Bio je vrsni karakterni glumac i komičar, a igrao je i manje uloge u dvadesetak hrvatskim igranih filmova. Matić je, među ostalim, glumio strojovođu u dječjem filmu filmu "Vlak u snijegu". Komemoracija u čast Branku Matiću bit će organizirana u foajeu HNK u Šibeniku u srijedu, 19. prosinca 2012. s početkom u 14 sati. Sahrana je na gradskom groblju Sv. Ane u srijedu, 19. prosinca 2012. u 15 sati.

SPLIT - Splitski školarci kojima nastava kao i svima u Hrvatskoj završava u petak ovih će školskih praznika moći besplatno odlaziti u muzeje, zahvaljujući akciji grada Splita i splitskih muzeja i galerija koja je nazvana "Juu-Huuuu! Praznici su, idemo u muzeje!". „Split je grad UNESCO-a u kojem se živi kultura, a to možemo jedino svakodnevnim aktivnim odnosom prema njoj i ako mlade naraštaje budemo tako odgajali“, kazala je zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković na konferenciji za novinare. Akciju već drugu godinu za redom organizira Grad Split u suradnji s muzejima i galerijama na području grada, te osnovnim i srednjim školama s ciljem upoznavanja djece i mladih s kulturnom baštinom Splita. Za vrijeme trajanja školskih praznika osiguran je besplatan ulazak u sve muzeje i galerije u gradu za djecu i mlade do 18 godina.

VUKOVAR - Pošiljka od 11 tona klementina koju je Dubrovačko-neretvanska županija za Božić darovala Vukovarsko-srijemskoj, danas je dopremljena u skladište Caritasa vukovarskog dekanata. Riječ je o humanitarnoj akciji koja se pod nazivom "Božićni poklon Vukovaru od Dubrovačko-neretvanske županije" provodi već treću godinu. Zamjeniku vukovarsko-srijemskog župana Željku Cirbi pošiljku mandarina predala je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković. Prema riječima Željka Cirbe, mandarine će uoči Božića biti podijeljene brojnim humanitarnim udrugama i organizacijama, vukovarskoj i vinkovačkoj bolnici, udrugama socijalne skrbi te braniteljskim udrugama s područja Grada Vukovara. Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković istaknula je kako je božićno darivanje Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije nastavak dugogodišnje suradnje koja će se nastaviti i ubuduće.

ZAGREB - Caritas Zagrebačke nadbiskupije i tvrtka Lidl Hrvatska obilježili su danas tri godine zajedničkog humanitarnog djelovanja kroz projekt "Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi" kojim je donirano više od šest milijuna kuna u proizvodima koji su podijeljeni socijalno ugroženim obiteljima. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, sestra Jelena Lončar rekla je na konferenciji za novinare u prostorima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kako je u te tri godine "napravljan uspješan posao " te je za oko 1500 obitelji podijeljeno oko 8300 paketa pomoći. Naglasila je da sve više obitelji, pritisnuti neimaštinom kucaju na vrata Caritasa, a naročito ono koji su ostali bez posla. Predsjednik uprave Lidla, Marijan Dokozić najavio je da će se taj humanitarni projekt nastaviti i u idućoj godini.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙