FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 16. prosinca 2012. (Hina) - Donosima pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PESHAWAR - Napad automobilom bombom, granatama i vatrenim oružjem u subotu na zračnu luku u Peshawaru na sjeverozapadu Pakistana izvela je skupina talibana samoubojica, rekli su dužnosnici pakistanskih službi sigurnosti, a u njemu je poginulo najmanje devet osoba, od kojih su petorica napadači. Pakistanske zračne snage su rekle da je u napadu oštećen vanjski zid oko uzletno-sletnih staza. "Niti jedan terorist nije uspio prodrijeti na staze. Snage sigurnosti su bile u potpunosti pripravne i nadziru stanje", rekao je u izjavi glasnogovornik pakistanskih zračnih snaga, satnik Tariq Mahmood. "Odbili smo napad na aerodrom, sve je pod nadzorom", rekao je drugi vojni dužnosnik. Skupina napadača počela je napad zabivši vozilo puno eksploziva u zid oko zračne baze a razmjena vatre trajala je više od 30 minuta. Tri su granate pogodile obližnju stambenu četvrt. Dužnosnici policije i zdravstvenih službi su rekli da su ubijena najmanje četiri civila a 45 ranjeno. Pakistanska vojska je na poprište noćnog napada žurno poslala pojačanja stražarima oko zračne luke. U obračunu je ubijeno svih pet napadača, rekli su izvori iz službi sigurnosti. Glasnogovornik talibana Ehsanullah Ehsan je rekao da je pokret u napad na zračnu luku, koja se koristi i za vojni i za civilni promet, poslao deset napadača samoubojica, dvostruko više od broja koji navode snage sigurnosti."Naša je meta bila zračna baza pakistanskih zračnih snaga, ne zračna luka Peshawar", rekao je Ehsan telefonom. Noćni napad talibana od subote najveći je na neko važno vojno postrojenje od kolovoza kada je napadnuta zračna baza u Punjabu na istoku zemlje.

YENAGOA - Među šestero poginulih u padu helikoptera na jugu Nigerije u subotu su guverner nigerijske države Kaduna i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, priopćila je vladajuća Narodna demokratska stranka (PDP).Helikopetr se srušio u subotu popodne u šumu u državi Bayelsa, rekli su agenciji Reuters stanovnici područja koji su svjedočili nesreći. "Dok smo stigli na mjesto pada helikopter je bio u plamenu", rekao je Hitler Adunion, čelnik lokalne zajednice, i dodao da su u helikopteru vidjeli izgorena tijela. Nigerijska mornarica je potvrdila da se srušio helikopter tipa Agusta koji je prevozio dužnosnike u Port Harcourt a hitne službe su rekle da su iz olupine izvučena tijela šestero putnika. Poginuli Patrick Ibrahim Yakowa prošle je godine tijesno pobijedio na izborima kao kandidat PDP-a i postao prvi kršćanin guverner Kadune. PDP je u izjavi potvrdio njegovu pogibiju.Guverneri 36 država su među najmoćniim političarima Nigerije i često nadziru proračune veće nego u mnogim afričkim državama. PDP je priopćio da je, "uz druge istaknute Nigerijce", u nesreći poginuo i general Owoye Azazi, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost.

KAIRO - Islamisti su u subotu napali urede novina oporbene Wafd stranke u središnjem Kairu molotovljevim koktelima i sačmaricama, rekli su sigurnosni izvori. Do nasilja je došlo dok Egipćani glasuju na referendumu o novom ustavu koji bi trebao izvući zemlju iz narastajuće političke krize. Dva čovjeka su ozlijeđena, a vatrogasci kažu kako su ugasili požar, rekao je Reutersov očevidac. Mostafa Shafik, izvršni urednik Wafdovih novina, koje su smještene do stranačkog stožera, kazao je kako su uredi novina uništeni. On je rekao kako je policija stajala po strani kada se napad dogodio "a na kraju su ispalili suzavac i na nas i na napadače". Vrijeme pred referendum obilježilo je nasilje u Kairu i drugim gradovima. Nekoliko stranačkih zgrada stranke Muslimanskog bratstva Sloboda i pravda spaljeno je u prosvjedima diljem zemlje.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙