FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Točno prije godinu dana, 9. prosinca 2011. Hrvatska je potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čijom će članicom postati 1. srpnja 2013., nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama. Potpis na pristupni ugovor stavili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Ugovorom o pristupanju predviđeno je da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice EU-a obave proces ratifikacije. Hrvatski građani su se na referendumu 22. siječnja ove godine izjasnili za ulazak u Europsku uniju. Za je glasovalo 66, 27 posto, a protiv je bilo 33,13. posto birača koji su izišli na birališta. Na referendumu je glasovalo 43,51 posto birača. Do sada je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u 19 od 27 država članica. Preostala je još ratifikacija u osam zemalja članica - Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj i Sloveniji.

RIM - Prijevremeni izbori u Italiji ne smiju dovesti u pitanje plan gospodarskih reformi premijera Marija Montija jer rizik od financijske krize još uvijek postoji, izjavio je u intervjuu u nedjelju čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Idući izbori ne smiju poslužiti kao izgovor za dovođenje u sumnju nužnosti tih mjera", rekao je Barroso za poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore u intervjuu objavljenom dan nakon što je Monti najavio da će podnijeti ostavku. "Relativno smirenje na tržištima ne znači da smo izašli iz krize", istaknuo je. Monti je najavio u subotu da će podnijeti ostavku nakon usvajanja proračuna za 2013. godinu. Iznenađujuća najava došla je samo dva dana nakon što je stranka Silvija Berlusconija povukla parlamentarnu potporu Montijevoj vladi te nekoliko sati nakon što je Berlusconi izjavio da će se natjecati za premijera. Parlament namjerava usvojiti proračun do Božića tako da će Montijeva ostavka vjerojatno pomaknuti izbore, koji su bili predviđeni u provoj polovici 2013., na veljaču. Izbori se moraju održati u roku od 70 dana nakon raspuštanja parlamenta.

BIŠKATIN - Sirijski pobunjenici su prekinuli granatiranje vojne baze koju tjednima opkoljavaju, jer strahuju od kemijskog oružja koje bi moglo biti u njemu, rekao je u nedjelju jedan od njihovih zapovjednika. "Postoji mogućnost da se tamo nalazi kemijsko oružje, iako nismo sigurni", rekao je šeikAzam Ajamar. Oko 12 km sjeverozapadno od Alepa baza šeika Sulejmana je posljednji vojni garnizon u toj regiji. Zapadne sile šire strah od kemijskog oružja kao izliku za intervenciju u Siriji, poručila je u četvrtak vlada predsjednika Bašara al-Asada, nakon što je nekoliko zapadnih zemalja izrazilo strah da bi Asad mogao upotrijebiti bojne otrove.

JOHANNESBURG - Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma posjetio je u nedjelju ujutro svog prethodnika Nelsona Mandelu u bolnici u kojoj obavlja pretrage, objavilo je predsjedništvo JAR. Prema kratkom priopćenju Zuma je "Mandelu zatekao u dobrom stanju i u dobrim rukama". Nelson Mandela, (94) je hospitaliziran u subotu u jednoj bolnici u Pretoriji kako bi obavio preglede. Posljednji puta Mandela je hospitaliziran u veljači ove godine nakon abdominalnih bolova, a u siječnju 2011. je izazvao zabrinutost u Južnoafričkoj Republici nakon teške infekcije dišnih puteva. Nelson Mandela živi u mjestu iz svog djetinjstva Qunu, u ruralnoj pokrajini istočnog Capa, oko 900 km južno od Pretorije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙