FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska i slovenska vlada imenovale su stručnjake za rješenje problema Ljubljanske banke i ti stručnjaci trebaju svojim vladama predložiti rješenje za ovaj problem, kazala je u srijedu za Hinu glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić. "Dvije vlade imenovale su stručnjake koji trebaju svojim vladama predložiti rješenje kada ga finaliziraju. Sve ostalo su naklapanja", rekla je glasnogovornica. Jutarnji list u svom broju od srijede prenosi da su dvojica stručnjaka, Zdravko Rogić i Franc Arhar, predložila model po kojem bi Slovenija dug prenesene štednje bivših štediša Ljubljanske banke od 278,7 milijuna eura vratila Hrvatskoj u razdoblju od 30 godina, a Hrvatska bi zauzvrat oprostila Sloveniji zatezne kamate na taj dug. Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu reagiralo je na te navode te u priopćenju objavilo da "nikakav dogovor između financijskih stručnjaka za Ljubljansku banku nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usuglašen".

DAMASK

Sjedinjene Države su priznale sirijsku oporbenu koaliciju, ali su pobunjenike iz Fronte al-Nosre uvrstile na svoj popis terorističkih organizacija, dok je u alavitskom selu u središtu zemlje ubijeno 125 do 150 ljudi, prenose u srijedu agencije. Nakon Francuske, Velike Britanije, Turske i Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu, američki predsjednik Barack Obama objavio je u utorak da i SAD priznaje koaliciju kao "legitimnog zastupnika" Sirijaca. "Odlučili smo da Sirijska oporbena koalicija sada okuplja dovoljan broj (skupina), da u dostatnoj mjeri odražava i zastupa sirijski narod da bismo je smatrali legitimnim zastupnikom Sirijaca", rekao je Obama za američku televiziju ABC. No usprkos priznavanju koalicije SAD nema namjeru dopremati joj oružje, rekli su čelnici Obamine administracije.

ANKARA

Obdukcija trupla bivšeg turskog predsjednika Turguta Oezala koji je umro 1993., nije potvrdila sumnje u njegovo otrovanje, premda su otkriveni tragovi otrova, piše u srijedu turski tisak. "Vijeće za sudsku medicinu završilo je istragu kako bi otklonilo sumnje u vezi sa smrću bivšeg predsjednika a zaključke će predati sudu", piše agencija Anadolija. "Toksične tvari su pronađene, ali stručnjaci nisu mogli utvrditi je li otrovanje uzrok smrti", ističe informativna mreža NTV, pozivajući se na izvore bliske istrazi. Mediji su pisali da je u Oezalovu truplu pronađeno više otrovnih tvari, napose pesticidi i radoaktivni elementi. "Stručnjaci su otkrili toksične tvari ali su ti otrovi prisutni u količini koja se može naći i u bilo kojem drugom ljudskom organizmu", ističe turski čelnik, a prenosi list Huerriyet.

MOSKVA

Rusija je u srijedu kritizirala SAD zbog toga što je Washington priznao oporbenu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda priopćivši da je to u protivnosti sa ženevskim dogovorima, prenose ruski mediji. "To je u protivnosti s dogovorima postignutima u Ženevi koji predlažu pokretanje svesirijskog dijaloga između predstavnika vlade s jedne strane i oporbe s druge strane", rekao je Lavrov. "Tijekom konzultacija (prije tri dana u Ženevi) nama se učinilo da Amerikanci razumiju potrebu stvaranja uvjeta za svesirijski dijalog u kojemu bi sudjelovali i predstavnici vlade", kazao je Lavrov dodavši da će tražiti objašnjenje od SAD-a.

RIM

Silvio Berlusconi će morati odustati od svoje namjere da uđe u izbornu utrku za peti premijerski mandat ako želi sklopiti važan savez sa svojim bivšim koalicijskim partnerima u Sjevernoj ligi, rekao je čelnik te stranke. "Dragi Silvio, mi ne možemo pristati na to... Liga te ne može podržati ako ostaneš pri svojoj kandidaturi za premijera", rekao je Roberto Maroni prije sastanka s Berlusconijem u utorak kasno navečer, a prenio je u srijedu list La Repubblica. Sporazum između Berlusconije stranke Narod slobode (PDL) i Lige smatra se jako važnim za nastojanje desnog centra da spriječi Demokratsku stranku (PD) lijevog centra, koja ima veliko vodstvo u ispitivanjima javnog mišljenja, da sastavi stabilnu vladu. Prema talijanskim složenim izbornim zakonima, očekuje se da će PD osvojiti većinu u Donjem domu parlamenta, ali je u Senatu situacija neizvjesnija budući da se on bira na lokalnoj osnovi, s pojedinačnim borbama u svakoj regiji.

MONTEVIDEO

Urugvajski parlament odobrio je u srijedu velikom većinom nacrt zakona o legalizaciji homoseksualnog braka što je zadovoljno pozdravilo približno 200 aktivista prisutno na raspravi. Tekst koji je izglasao Zastupnički dom nakon osmosatne rasprave s 81 glasova od 87 prisutnih zastupnika, sada treba potvrditi Senat. Na prijedlog stranke ljevice Frente Amplio predsjednika Josea Mujice, nacrt zakona zamišljen je da preuredi građanski zakonik kako bi "heteroseksualci, homoseksualci, lezbijke i transeksualci smjeli sklopiti monogamni brak". "To nije zakon o homoseksualnom ili gay braku", izjavio je zastupnik Bango Juillet, jedan od autora nacrta zakona. "Radi se o mjeri ujednačavanja institucije braka nezavisno od spola supružnika".

LJUBLJANA

Tisuću zaposlenih u tvornici rashladnih aparata slovenskog koncerna Gorenje iz Velenja prekinulo je u srijedu ujutro rad okupivši se ispred upravne zgrade zbog nezadovoljsta plaćama i obećanim božićnim dodatkom. Riječ je o tzv. spontanom štrajku koji nisu organizirali sindikati iako ga podupiru. Prema zakonu, u Sloveniji je štrajk potrebno najaviti pet dana ranije, inače se smatra kršenjem radne obveze. Okupljene radnike, nezadovoljne najavom da će za božićni dodatak ove godine dobiti samo 150 eura, dok im je lani isplaćena božićnica od 250 eura, najprije je pokušao smiriti direktor Franjo Bobinac, ali je izviždan, uz uzvike "Lopovi, lopovi".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙