FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požeško rodilište proglašeno "Prijateljem djece"

Autor: smar
ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Rodilište Opće županijske bolnice Požega ponijelo je danas titulu "Rodilišta – prijatelja djece" te tako postalo 26. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj koja su zaslužila taj naslov.

Priznanje je požeškom rodilištu uručeno na Dan UNICEF-a, koji je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom još 1991. godine pokrenuo tu inicijativu s ciljem poticanja dojenja i humanizacije rodilišta u cijelom svijetu.

Da bi steklo status prijatelja djece, stoji u današnjem priopćenju UNICEF-a, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo deset koraka za uspješno dojenje, te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

U požeškom rodilištu lani je rođeno 528 djece, a otprilike isto toliko djece rodilo se i u drugom županijskom rodilištu u Pakracu, koje je status rodilišta prijatelja djece dobilo u veljači ove godine. Dodjeli priznanja požeškom rodilištu prethodila je primjena svih deset koraka za uspješno dojenje, od istaknutih pisanih pravila o dojenju, pomoći majkama u dojenju, prvom kontaktu s novorođenim djetetom, poticanju isključivog dojenja te omogućavanju zajedničkog boravka majki i djece 24 sata na dan.

Rodilište je, ističe se, poštovalo i Međunarodni pravilnik o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. U izvješću ocjenjivačkog tima posebno se pohvaljuje entuzijazam osoblja bolnice koji uvelike doprinosi promociji dojenja.

Prestižno priznanje na prigodnoj svečanosti ravnatelju Opće županijske bolnice Požega Željku Glaviću uručili su zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Lora Vidović te koordinator programa "Rodilište – prijatelj djece" Josip Grgurić.

Status "Rodilište – prijatelj djece" nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine. Do sada je ukupno pet rodilišta obnovilo taj status - Rijeka, Sv. Duh, Vukovar, Dubrovnik i Koprivnica. Uspješnost provedbe tog programa u Hrvatskoj, nedavno je potvrdio i najpoznatiji svjetski znanstveni časopis za dojenje "Journal of Human Lactaction" koji je u zadnjem broju uvrstio upravo hrvatska iskustva u promicanju dojenja uz bok singapurskim, švedskim, engleskim i američkim.

(Hina) pp/xsmar yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙