FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren festival o pravima djece

Autor: ivuc
OSIJEK, 19. studenog 2012.(Hina) - U osječkome Dječjem kazalištu danas je otvoren 4. festival o pravima djece koji traje do 22. studenoga, a organiziraju ga UNICEF-ov ured u Hrvatskoj u suradnji s gradom Osijekom, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i drugim institucijama.

U sklopu festivala u osam hrvatskih gradova prikazat će se 32 filma za djecu i odrasle iz devet zemalja, a u Osijeku, gradu domaćinu, održat će se radionica o izradi filmova te stručna rasprava o integraciji djece s tekoćama u razvoju, a sve projekcije i aktivnosti prilagođene su djeci oštećena vida i sluha.

Predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Lora Vidović rekla je kako festival nosi poruku da sva djeca imaju prava, među kojima pravo na obrazovanje te sudjelovanje u cjelokupnom životu zajednice.

Ocijenila je kako je u Hrvatskoj učinjeno mnogo u zaštiti prava djece, ali još je dosta problema jer djeca i dalje trpe nasilje u raznim segmentima društva.

Mnoga djeca zbog siromaštva ili zato što žive u izoliranim područjima nemaju prisup uslugama koje imaju njihovi vršnjaci koji žive u gradovima ili u materijalnom blagostanju, rekla je Vidović. Dodala je kako su i djeca s teškoćama u razvoju onemogućena u korištenju mnogih svojih prava, od prava na sudjelovanje u životu zajednice do prava na školovanje ili primjerenu zdravstvenu zaštitu.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović rekla je kako se festivalom, osim dječjih prava koja su odrasli dužni štititi i promicati, promiče i dječje stvaralaštvo jer je važno djeci omogućiti iskazivanje mišljenja o životnim situacijama u kojima sudjeluju.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙