FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjen njemački trgovinski višak u listopadu

Autor: mpuk
BERLIN, 10. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Njemački trgovinski višak smanjio se u listopadu budući da je uvoz porastao brže od izvoza, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak.

Kalendarski i sezonski prilagođeni podaci pokazuju da je najveće europsko gospodarstvo u listopadu izvezlo roba i usluga u vrijednosti ukupno 92,8 milijardi eura, što je povećanje od 0,3 posto u odnosu na rujan, pokazuju sezonski prilagođeni podaci koje je objavio nacionalni statistički ured Destatis.

Uvoz je pak porastao 2,5 posto, na 77,6 milijardi eura, pa je sezonski i kalendarski prilagođen trgovinski višak pao u listopadu na 15,2 milijarde eura, sa 16,9 milijardi eura koliko je iznosio u rujnu.

U 10-mjesečnom razdoblju zaključno s listopadom njemački izvoz dosegnuo je ukupnu vrijednost od 924,4 milijarde eura, u odnosu na 882,3 milijarde eura. Uvoz je iznosio 765,1 milijardu eura, u usporedbi s 752,2 milijarde u istom lanjskom razdoblju.

Ured nije objavio sezonski prilagođene podatke za 10-mjesečno razdoblje.

To znači da je neprilagođen trgovinski višak u razdoblu od siječnja do listopad porastao na 159,2 milijarde euru, u odnosu na 130,1 milijardu eura koliko je iznosio u istom razdoblju godinu prije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙