FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina ne manipulira valutnim tečajevima - SAD

Autor: mkuz
WASHINGTON, 28. studenog 2012. (Hina/AFP) - Američko ministarstvo financija ponovo je zaključilo da Kina ipak ne manipulira valutnim tečajevima s obzirom na rast vrijednosti juana, ali je upozorilo da je on još uvijek znatno podcijenjen.

U redovnom polugodišnjem izvješću koje sastavlja slijedom kritika Kongresa da slabi juan donosi Kini ogromnu prednost u bilateralnoj trgovini, ministarstvo ipak nije Pekingu dodijelilo etiketu "manipulatora valutnim tečajevima", što bi bio okidač za uvođenje trgovinskih sankcija, tumači AFP.

Američko ministarstvo financija tvrdi da Peking zna da je jačanje juana zapravo u interesu Kine, podsjetivši da je kineska valuta ojačala 9,3 posto prema dolaru razdoblju od lipnja 2010. do studenog ove godine.

Ukoliko se u obzir uzme i inflacija, vrijednost kineske valute porasla je 12,6 posto od lipnja 2010., kada je Peking obećao da će omogućiti slobodniju trgovinu juanom.

U američkom ministarstvu pritom napominju da kineska valuta nije dovoljno ojačala ako se uzmu u obzir ogromne kineske devizne rezerve i veliki trgovinski višak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙