FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 8. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Zagrebački policijski inspektor zadužen za suzbijanje prostitucije osumnjičen je da je povezao pripadnike kriminalne skupine koji su organizirali pružanje seksualnih usluga pri čemu im je u zamjenu za mito šest godina odavao povjerljive policijske podatke o racijama usmjerenima protiv prostitucije, izvijestio je USKOK. Osim protiv 39-godišnjeg službenika zagrebačkog odjela za suzbijanje kriminaliteta koji je na tajnim policijskim podacima od 2006. zaradio najmanje 252.000 eura, USKOK je istragu pokrenuo protiv još 12 osoba, među kojima je i kao drugoosumnjičena 40-godišnja zagrebačka policajka koja je povremeno odavala tajne informacije. USKOK ih tereti za udruživanje u kriminalnu skupinu, primanje i davanje mita, pomaganje u primanju mita, podvođenje i pomaganje u podvođenju. Od istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda zatražio je istražni zatvor za sedam osoba. USKOK nije otkrio identitet osumnjičenih, ali mediji su objavili da je šef te kriminalne skupine svodnika bio Mislav Merkaš, jedan od najiskusnijih inspektora Odjela organiziranoga kriminaliteta zagrebačke policije i višegodišnji voditelj grupe za razbijanje prostitucije u sjedištu krim-policije u Heinzelovoj.

ZAGREB - Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Dušan Miljuš izjavio je danas kako nema posebnog komentara na uhićenje policijskog inspektora iz odjela za borbu protiv prostitucije, a kako navode mediji radi se o Mislavu Merkašu, koji je osumnjičen da je organizirao prostituciju i svodnicima odavao tajne policijske podatke. "Osumnjičeni je uhićen, policija radi svoj posao i to je nastavak onog što se činilo i prije", rekao je Miljuš kratko Hini komentirajući činjenicu da je jedan od vodećih policijskih inspektora zadužen za borbu protiv prostitucije osumnjičen da se šest godina bavio upravo organiziranjem prostitucije na čemu je zaradio 252.000 eura. Navodno je Merkaš prvoosumnjičeni u velikoj akciji PNUSKOKA I USKOK-a u kojoj je zbog organiziranja prostitucije privedeno 12 osoba. Drugoosumnjičena je također policijska skužbenica, a radi se o 40-godišnjoj zagrebačkoj policajki koja je povremeno odavala tajne informacije.

ZAGREB - Bivši predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je danas da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju. "Ja nikada ne bih pozvao umirovljenje generale koji su pamfletom išli protiv sustava, a posebno još u uniformama da dođu na prijem", kazao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio. Na pitanje je li time Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju i umirovljenim generalima dao legitimitet odgovorio je: "Pa ja sam to tako shvatio". On bi, kako je kazao, pozvao generale Gotovinu i Markača s njihovim obiteljima i odvjetnicima i porazgovarao. Nekadašnji šef hrvatske države je 30. rujna 2000. umirovio sedam aktivnih generala, potpisnika otvorenog pisma u kojem su dvanaestorica hrvatskih generala pozvala najodgovornije osobe i ustanove države, a posebice medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata. Tada su u "prisilnu" mirovinu upućeni admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Milenko Filipović. Mesić je tada objasnio da je to učinio jer su se "odlučili za politiku", a da "vojska mora biti depolitizirana".

LIPIK - U povodu Dana branitelja Lipika i sjećanja na 6. prosinca 1991. kad je Lipik nakon 60 dana okupacije oslobođen, danas je generalu Mladenu Markaču povelju počasnog građanina uručio lipički gradonačelnik Antun Haramija. General Markač proglašen je počasnim građaninom Lipika 4. listopada na Dan Grada, zbog sudjelovanja u obrani lipičkog i pakračkog područja od 1. ožujka 1991. pa sve do Bljeska 1995. Naglašavajući da nije bilo lako provesti tolike godine u zatvoru, general Markač je okupljenim suborcima i predstavnicima Lipika i Pakraca kazao da je 1991. došao tu kao prijatelj boriti se zajedno s njima. "Pa i danas", dodao je, "ovdje stojim pred vama kao prijatelj, a ne general". "Mi, branitelji, već tada smo znali da je naš rat obrambeni, pravedan i častan, a to je 16. studenog potvrdio i Međunarodni sud", kazao je Markač. Svoje obraćanje general Markač završio je riječima kako sada želi da svi zajedno idemo u bolji život te pozivao sve, a posebno branitelje, da ponovno ulože svu svoju snagu i da ovu zemlju učine boljom za našu djecu.

ZAGREB - Izborna konvencija HDZ-ova Kluba utemeljitelja koja se danas trebala održati u hotelu Westin, odgođena je zbog nevremena, koje je spriječilo dolazak izaslanika iz drugih krajeva Hrvatske. Na konvenciju je došlo tek stotinjak, od ukupno više od 500 izaslanika, pa je predsjednik Kluba Đuro Perica izvijestio da će se konvencija održati na datum koji odredi vrh stranke. Konvencija je trebala izabrati novo vodstvo i predsjednika Kluba, koji je po funkciji ujedno član Predsjedništva HDZ-a. Uz dio izaslanika, u Westin su danas došli i zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet i glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a na pitanje je li razočaran izostankom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Perica je kazao da je Karamarko već ranije dogovorio današnje aktivnosti u Splitu, te da je umjesto njega tu visoko stranačko izaslanstvo. Perica je odbacio navode o sukobima u stranci i Klubu utemeljitelja, tvrdeći da "oni koji traže senzaciju, u HDZ-u je neće naći". Odbacio je primjedbe da se Klub pod njegovim vodstvom nije jasno distancirao od politike bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera, podsjetivši da je u nekoliko navrata javno iznosio neslaganje sa Sanaderovom politikom.

ZAGREB - Promet Savskom cestom uspostavljen je u 14,50 sati, nakon što je bio u prekidu od ranih jutarnjih sati, a tramvaji se u promet uključuju postupno zbog energetske mreže, izvijestili su danas iz Ureda za odnose s javnošću ZET-a. U ostalim dijelovima prometne mreže i nadalje se vozi usporeno, uz povremena stajanja, zbog snježnih nanosa. Bez tramvajskog je prometa trenutno dionica od Kvaternikovog trga do Dupca, a u prometu je tim dijelom izvanredna autobusna linija. Tramvaji ne voze niti Držićevom prema Zapruđu i Žitnjaku. Kvar tramvaja privremeno je prekinuo promet od Langovog trga do Mihaljevca. Iz sigurnosnih razloga i snježnih uvjeta na kolnicima obustavljene su autobusne linije 201, 204, 233, 226, 227, 308 i 310 u istočnome dijelu grada te 101, 102, 105, 127, 128, 129, 131, 135, 137 te 139 u zapadnome dijelu, kao i izvanredna linija za Sljeme.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je uputio apel sugrađanima da se u okviru svojih mogućnosti uključe u stvaranje što boljih uvjeta na gradskim ulicama, naročito po prestanku padalina, kad će biti vidljiviji i efekti napora Zimske službe koja u punom pogonu radi od sinoć u 22 sata, navodi se u priopćenju iz Gradske uprave. "Molim vas da počistite pločnike ispred vaših zgrada, da pomognete i susjedima koji su možda bolesni ili nemoćni i da i tu pokažete solidarnost i brigu za slabije", poručio je gradonačelnik Bandić i naveo da je Zimska služba u punom pogonu od sinoć u 22 sata, najprije preventivnim posipavanjem, a onda i čišćenjem. "Sa svoje strane i u ovim trenutcima Zimska služba radi sve što je moguće, pokušava održati prohodnima prometnice kojima prolaze najvažnije linije javnog prijevoza, prometnice oko bolnica i ustanova bez kojih grad ne bi mogao funkcionirati", naveo je Bandić.

GOSPIĆ - U Gospiću gdje je meteorološka postaja danas oko podne izmjerila 19 cm snijega i temperaturu zraka od minus 5 stupnjeva zimska služba neprekidno čisti ulice, a zasada su prohodne i sve lokalne i županijske ceste. Osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podvelebitskom primorju mjestimice puše brzinom većom od 120 km na sat. Najviše snijega palo je na području Plitvica i Korenice - od 30 do 50 cm, a jaka bura i mećava u predjelu Koreničke Kapele, Kelejvog brda i Babinog Potoka stvara snježne nanose visine do jednog metra. Kako se doznaje u Nadcestariji "Lika Ceste" u Korenici sve raspoložive ralice i timovi cestara su na terenu kako bi održali prohodnost cesta.

MAKARSKA - Snijeg na Biokovu padao je cijele protekle noći i današnjeg dopodneva, pa je visina snijega na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri oko četrdesetak centimetara, a temperatura se spustila na minus četiri Celzijeva stupnja, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu Ivana Babića. Snijeg se spustio sasvim nisko i na zabiokovski dio te planine, a snježni pokrivač je nisko i na primorskom dijelu Biokova. Zbog vjetra snijeg je na Biokovu znatno viši u nanosima gdje ga ima više od osamdesetak centimetara, a biokovska prometnica za sada nije prohodna jer će snijeg biti naknadno čišćen, doznaje se u Gradskom centru Osejava u Makarskoj gdje dodaju kako je, uz upotrebu zimske opreme, automobilom moguće doći tek do biokovskog predjela Ravna Vlaška.

ZAGREB - Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje iz ruševina danas su po snježnom nevremenu obavile smotru u podnožju Medvednice, a na zbornom mjestu, donjoj postaji žičare Sljeme, okupilo se 120 dobrovoljaca iz dvaju timova, izvijestili su danas iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Riječ je o dobrovoljcima iz redova dobrovoljnih vatrogasaca, gorske službe spašavanja, speleologa, radioamatera i vodiča potražnih pasa koji su prošli obuku i imaju specifična znanja i vještine za spašavanje iz ruševina. Specijalističku postrojbu čini 13 timova sa 500 dobrovoljaca i ustrojeni su prema međunarodnim USAR (Urban Search and Rescue) modulima, a danas su smotrirana dva tima od 120 pripadnika specijalističke postrojbe, koji su se prvi put okupili i postrojili na svom zbornom mjestu.

ZAGREB - Za sav promet zatvoreni su A1 Sveti Rok- Maslenica, Krčki most, B6 između čvorova Čavle i Kikovica u oba smjera, D3 Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica i D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, javio je Hrvatski autoklub u 13,15 sati. Samo osobna vozila smiju voziti autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, Jadranskom magistralom (D8) između Bakra i Svete Marije Magdalene. Zastoji su na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Križ u oba smjera zbog prepriječenih teretnih i osobnih vozila. Zimski su uvjeti osim na cestama u Lici, Gorskom kotaru, i u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na riječkom području te u Istri, gdje je zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

ZAGREB - Svih 208 ekipa zagrebačke Zimske službe od noćas su na terenu, a ralice neprekidno čiste snijeg koji i dalje pada. Iz Zimske službe ističu da je samo noćas na zagrebačkim prometnicama potrošeno oko 500 tona soli, a pred ekipama je golem posao jer potrebno čistiti oko 2600 kilometara prometnica. Djelatnike Zimske službe jutros je posjetio predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić i uvjerio se na terenu kako se njihove ekipe bore s velikom količinom napadalog snijega. "Radilo se cijelu noć, ceste se čiste i dalje, ali puno lakše će im biti kada snijeg prestane padati. Srećom nije radni dan, ali građane svejedno molim za strpljenje i da budu oprezni u prometu. Sigurnost nam svima mora biti na prvom mjestu“, istaknuo je Bernardić.

ZAGREB -Rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksi Bjelišu u Bitoli je dodijeljeno počasno zvanje professor honoris causa Sveučilišta "St. Kliment Ohridski", izvijestio je danas Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost dodjele održana je u četvrtak na Sveučilištu "St. Kliment Ohridski", a na zajedničkoj ceremoniji, uz prof. dr. sc. Aleksi Bjelišu, počasno zvanje professor honoris causa tog sveučilišta dodijeljeno je još dvojici počasnih profesora - prof. Michaelu Doseru iz CERN-a i prof. Peteru Rauu, priznatom makedonskom germanistu. Počasna zvanja trojici istaknutih profesora dodijelio je rektor Sveučilišta "St. Kliment Ohridski" u Bitoli prof. dr. sc. Zlatko Zhoglev. Prof. dr. sc. Aleksi Bjelišu počasno zvanje professor honoris causa Sveučilišta "St. Kliment Ohridski" u Bitoli dodijeljeno je za izvanredni doprinos razvoju znanstvenih istraživanja, posebno u području teorijske fizike, za doprinos modernizaciji i provođenju reformskih procesa u području visokog obrazovanja u regiji i u Europi, te za predani rad u pokretanju i razvijanju različitih oblika međunarodne suradnje sa Sveučilištem "St. Kliment Ohridski" u Bitoli, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - U sklopu događanja "Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca", kojima se obilježava 12. godišnjica smrti velikog hrvatskog pjesnika i političara Vlade Gotovca, danas je u Galeriji Forum publici predstavljena likovno-pjesnička mapa "Sadržaj vjetra" autora Vlade Gotovca i Ede Murtića iz 1971. godine kad je bila izložena tek nekoliko dana, a potom maknuta iz političkih razloga. Radi se o vrlo specifičnoj likovno-pjesničkoj mapi nastaloj u vrijeme borbe za pjesnički i likovni izraz u kojoj je Edo Murtić na snagu stihova Vlade Gotovca odgovorio likovnim izražajem, dajući im likovno ogledalo, rekao je tom prigodom profesor Frano Dulibić sa Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Murtić je to učinio kaligrafskom vještinom, element ritma dobio je ekvivalent u njegovom lirski intoniranom likovnom izražaju, kazao je Dulibić. Mapa, nastala 1971. godine i tiskana u 250 primjeraka, tehnikom linoreza, bila je izložena tek nekoliko dana i maknuta je iz političkih razloga, iako u njoj nije bilo politički angažiranih stihova, a Gotovac je nakon kratkog vremena stjecajem okolnosti završio i u zatvoru, podsjetio je Dulibić.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙