FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnosti u vezi provedbe grčkog plana pogodile tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 28. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pritisnut prodajama, budući da su se u prvom planu našle neizvjesnosti u vezi provedbe sporazuma zajmodavaca o smanjenju grčkog duga.

Euro je oslabio u takvim okolnostima prema dolaru 0,37 posto, na 1,2894 dolara, pod pritiskom prodaja institucionalnih i ruskih ulagača. Jedinstvena europska valuta nakratko se spustila i na najniže razine u dva i pol mjeseca prema švicarskom franku, te se njome trgovalo po 1,20305 franaka.

Dolar je pak prema jenu oslabio 0,34 posto i njime se trgovalo po 81,84 jena.

Jedinstvena europska valuta spustila se tako s najviše razine u mjesec dana prema dolaru od 1,3010 dolara, na koju je poskočila nakon što su međunarodni zajmodavci u noći s ponedjeljka na utorak dogovorili plan smanjenja grčkog duga kako bi se spriječio nekontrolirani bankrot zemlje.

Ulagači su danas bili neskloni kupovinama eura zbog izostanka pojedinosti dogovorenog plana i pojačane skepse oko provedbe plana reformi u Grčkoj koje su potrebne za postizanje novih zacrtanih razina duga.

Sporazum još moraju odobriti njemački zakonodavci, a to bi, iako se uglavnom očekuje zeleno svjetlo potkraj tjedna, moglo dodatno pritisnuti euro, kažu analitičari.

"Aktualna rasprava u Njemačkoj pokazuje da su građani svjesni da to nije dugoročno rješenje i da nas slična situacija čeka kroz nekoliko mjeseci kada će ponovno morati odlučivati hoće li odobriti veća sredstva", kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

Ulagači također strahuju hoće li američki pregovori o proračunu rezultirati odgovarajućim sporazumom kako bi se spriječilo automatsko povećanje poreza i rezanje potrošnje.

Japanska valuta, percipirana kao sigurno utočište u vrijeme gospodarskih neizvjesnosti, dobila je podršku u odnosu na druge vodeće valute jer su ulagači smanjili agresivna očekivanja ublažavanja monetarne politike u Japanu idućih mjeseci. U protekla dva tjedna samo je prema dolaru oslabila oko četiri posto zbog toga što su ulagači počeli uračunavati moguću promjenu monetarne politike nakon izbora u Japanu 16. prosinca.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙