FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi Grčke podupro tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 19. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru zbog pojačanog optimizma u vezi isplate daljnje pomoći Grčkoj i otklanjanja fiskalne krize u SAD-u.

Euro je tako ojačao 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2773 dolara. Ranije se nakratko popeo i do 1,2788 dolara.

Dolar je pak nadoknadio ranije gubitke prema jenu i njime se trgovalo po 81,24 jena, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni radni dan.

Analitičari kažu da bi veće dobitke eura mogla kočiti zabrinutost u vezi razlike u mišljenjima dužnosnika eurozone i i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ministri financija eurozone trebali bi se sastati u utorak kako bi razgovarali o grčkim dužničkim problemima.

Dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Joerg Asmussen u nedjelju je izjavio da bi eurozona trebala postići sporazum o dvogodišnjem financiranju Grčke. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je kako se nada da će dogovor biti postignut već sutra.

Moguće je da će ipak da će naići na protivljenje dužnosnika MMF-a, koji zagovara pronalaženje trajnog rješenja za grčke probleme.

"Nada u moguće bolje vijesti iz Grčke pruža blagu podršku euru", kazao je Daragh Maher, valutni strateg u banci HSBC.

"Nisam previše siguran da će sporazum biti postignut već u utorak. Dosadašnji tijek toga procesa obilježile su odgode", kazao je.

Podršku euru i dionicama pružio je također optimizam da će američki parlamentarci prevladati neslaganja u dogovoru oko proračuna i time spriječiti izbijanje fiskalne krize u SAD-u.

U petak su kongresni čelnici iz redova demokratske i republikanske stranke kazali da će biti fleksibilni kako bi prevladali razlike u stajalištima i time omogućili da se izbjegne automatsko smanjenje potrošnje i povećanje poreza ukupne vrijednosti od 600 milijardi dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙