FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ifo indeks i optimizam oko Grčke poduprli tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 23. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru i na putu je da zaključi drugi uzastopni tjedni dobitak zbog naznaka mogućeg skorog dogovora o pomoći Grčkoj i neočekivanog poboljšanja njemačke poslovne klime.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,44 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2938 dolara.

Dolar je pak bio na neznatnom dobitku prema jenu te se njime trgovalo po 82,47 jena.

Jedinstvenoj europskoj valuti snažnu podršku pružila je vijest o neočekivanom poboljšanju poslovne klime u Njemačkoj. Ifo indeks poslovne klime, barometar zdravlja najvećeg europskog gospodarstva, uvećan je u studenome na 101,4 boda, sa 100 bodova u listopadu.

Euro je u protekla dva tjedna ojačao prema dolaru, budući da su prinosi na grčke obveznice bili u padu zbog očekivanja da bi ministri eurozone u ponedjeljak trebali moći postići dogovor o isplati pomoći Grčkoj.

U petak su se pojavile naznake mogućeg postizanja kompromisa među grčkim zajmodavcima o ključnom pitanju dodatnog smanjenja golemog grčkog duga, povrh prvotno procijenjenog.

Srednjoročni gospodarski izgledi za 17-člani blok ostaju sumorni. U takvim okolnostima i dalje su prisutni rizici daljnjeg ublažavanja monetarne politike u eurozoni koji će pritiskati euro.

"Tržište je sada nešto uvjerenije da će dogovor o isplati pomoći Grčkoj biti postignut. Dok će kratkoročni rizici povezani s Grčkom iščeznuti, srednjoročni rizici u eurozoni povezani sa slabijim rastom i neispunjenim zacrtanim razinama duga zadržat će se, i to će pritiskati tečaj eura", kazao je Paul Robson, valutni strateg u banci RBS.

Dolar je pak prema jenu u protekla dva tjedna bio na većem dobitku jer se očekuje da će nova japanska vlada nakon izbora zakazanih u prosincu pritisnuti japansku središnju banku da uvede drastičnije monetarne poticaje.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙