FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na dobitku; jen pod pritiskom prodaja zbog mogućih prijevremenih izbora

Autor: vmom
LONDON, 14. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru, odskočivši s najniže razine u dva mjeseca zbog očekivanja jednokratne isplate pomoći Grčkoj, a veće dobitke ostvario je i prema jenu koji je pod pritiskom prodaja zbog mogućih prijevremenih izbora u Japanu.

Euro je tako ojačao 0,3 posto prema dolaru, na 1,2742 dolara, i time se poprilično udaljio od najniže razine u dva mjeseca od 1,2661 dolara, na koju se spustio dan ranije.

U uvjetima slabljenja jena, zajednička europska valuta poskočila je prema jenu 1,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u danu od 102,10 jena.

I dolar je snažnije poskočio prema jenu, za 1,12 posto, te se njime trgovalo po 80,27 jena.

Jačanju eura prema dolaru dodatno su pomogli dobitci ostvareni u odnosu na jen. Među glavnim povodima oporavka eura prema dolaru bila su očekivanja da bi Grčka mogla dobiti pomoć vrijednu oko 44 milijardi eura u jednokratnoj isplati.

Za takav razvoj situacije važan je preduvjet da međunarodni zajmodavci postignu širi sporazum o održivosti grčkog duga. Dok god ne dođe do toga, dobitci eura mogli bi biti ograničeni, tumače trgovci.

Jen je pak oštro oslabio prema dolaru i euru pod pritiskom prodaja jer špekulanti očekuju da će japanska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku ako na prijevremenim izborima idući mjesec na čelo dođe vlada predvođena tamošnjom glavnom oporbenom strankom.

Vjerojatnost prijevremenih izbora u Japanu porasla je nakon što je u srijedu premijer Yoshihiko Noda kazao je da je otvoren za mogućnost raspuštanja donjeg doma parlamenta u drugoj polovini tjedna i prijevremene izbore, koji bi se mogli održati već idući mjesec.

To se smatra negativnim za jen, jer bi najvjerojatniji pobjednik na izborima bila glavna oporbena stranka Liberalna demokratska stranka (LDP). Očekuje se da bi vlada na čelu s LDP-om stvorila veći pritisak na BOJ da dodatno ublaži monetarnu politiku i time pritisne jen.

"Financijska tržišta sada mogu početi s većom sigurnošću uračunavati rizik otvorenijeg političkog pritiska na središnju banku da izbavi Japan od deflacije", kazao je Derek Halpenny, čelnik odjela valutne analize u banci Bank of Mitsubishi.

Dolar je također bio pod pritiskom prodaja prema većini značajnih valuta, uključujući i švicarski franak, zbog pojačanih naznaka da će američka središnja banka Fed idućih mjeseci vjerojatno dodatno ublažiti monetarnu politiku.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙